Najbolja jela u Splitu po izboru Journal Gastro blogerice

Split je preplavljen novim mjestima koja su obogatila njegovu gastronomsku ponudu. I neka je! Što više izbora, to bolje za sve! Ovo je top 5 okusa navedenih slučajnim redoslijedom, po kojima ćete pamtiti ljeto u Splitu, a koje je odabrala naša gastro blogerica Edita Šimić (Kuživancija) tokom boravka u svom gradu.

1. Latežina u restoranu Matoni

Eh, sigurno velika većina vas ni ne zna što je latežina, zato se se pak morala naći na mojoj listi. Teleće brizle ili vratne i srčane žlijezde su nekada bile sasvim uobičajene te su glasile kao prava poslastica. Danas ih nažalost teško možete pronaći na menijima restorana, ali u Splitu sam ih jela u restoranu Matoni! Poslužuju ih uz grilane tikvice i gljive te umak od chili bosiljka i senfa. Iako ovo nije jedino jelo koje bih mogla preporučiti iz dotičnog restorana, vrijedno je svake pažnje jer kako se kaže: ‘Nema boljih latežina od latežina iz Splita.’ Restoran Matoni je oživio jelo koje se nekada serviralo na poznatim nam ‘marendama’, te zanimljivo isprepleo namirnice. Ne morate ih voljeti, ali sada bar znate gdje ih možete probati.

editasplit2

2. Sladoled kod Luke

Vjerojatno očekivano, ali evo i zašto: ovo je jedno od rijetkih mjesta u Splitu koje je uspjelo natjerati Splićane da stoje u redu. Teško ćete ih natjerati da probaju sladoled od cikle, smokve ili lavande, ali Luka je uspio! Punina okusa, velike kugle i ne toliko hladne da ti se zalede zubi, što mi se posebno sviđa, Luka je zaslužio titulu najboljeg sladoleda u Splitu! Ne igrajte na sigurnu čokoladu i vaniliju, probajte okus koji do sada nikada niste, a kod Luke ćete takav sigurno pronaći.

luka2

Foto: Rajna Raguž za Journal.hr

3. Špageti od tikvica u Corto Maltese

Tikvice su vladarice ljetnih menija, iako gotovo uvijek predvidljivo spremljene. Napokon sam naišla na nešto drugačiju varijantu, koja je posebno popularna u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, špageti od tikvica. U restoranu Corto Maltese ih obrađuju na maslinovom ulju i češnjaku, a potom se povezuju s domaćom, svježe kuhanom šalšom. Uz dehidrirane mrvice crnih maslina i chili vlasi, prava, ljetna delicija! I svakako odlična ideja kako ih možemo pripremati kod kuće!

editasplit3

4. Sirova torta u Perivoju

Velika sam obožavateljica sirovih slastica koje su izrazito popularne u zadnje vrijeme, ali još uvijek nisu dobile zasluženo mjesto u Splitu i nema puno mjesta na kojima ih možete probati. Zbog toga je Sirova torta zasluženo na listi. Osim što je tako vješta kombinacija kokosa, orašastih plodova i čokolade, ruši sve predrasude o zdravim slasticama. Gotovo da ne znam osobu iz Splita koja je nije probala, ili ako nije svakako za nju zna! U slatki kutak slastičarke Tee Mamut možete zaviriti u restoranu Perivoj.

editasplit5

5. Aperol Spritz u Bokeriji

Talijanski koktel, koji doslovno i izgleda kao ljeto je zavladao Splitom. Ipak, moj apsolutni favorit je Aperol iz restorana Bokeria. Bez konkurencije. Pitak i lepršav, savršenog omjera, načinjen od prosecca, Aperola i soda vode, ukrašen kriškom naranče i poslužen u odgovarajućoj čaši. Bomba! Nevezano za koktel, ovaj restoran zaista izgleda svjetski 🙂

editasplit1

Komentari