Mučnina prilikom putovanja

Nema djeteta koje ne voli otići na putovanje i uživati u novom okruženju, no ipak za neke od njih putovanje, posebice automobilom zna biti prava noćna mora. Mnoga djeca teško podnose vožnju i iz osobnog iskustva znam da im nije nimalo lako.

mamissima3

Do mučnine prilikom vožnje dolazi zbog sukoba između očiju i ušiju. Kako je to moguće? Tako što oči usmjerene prema vožnji auta ne registriraju da se auto kreće, dok uši registriraju kretanje auta, zbog čega se zbunjuje mozak. U tim trenucima počinje nelagodnost, koja prelazi u mučninu, te ponekad završava i povraćanjem.

Kako bi djetetu putovanje učinili što lakšim, prije putovanja izbjegavajte tešku hranu, najbolje je sat vremena prije putovanja izbjegavati bilo kakvu hranu. Tekućinu prije puta isto tako treba izbjegavati, a posebice tijekom putovanja! Znači prije i za vrijeme putovanja hrana i piće ne dolaze u obzir, osim ako dijete nema drugačijih potreba. U tom slučaju mu dajte samo male gutljaje vode u intervalima, a ako je gladno najbolje riješenje su banane i suhi keksi.

mamissima

Kada djetetu postane mučno za vrijeme vožnje, pomoći mu možete tako da:

1. Omogućite mu svježi zrak, jer će mu na taj način biti puno bolje. Upalite klimu u autu, a izbjegavajte bilo kakve mirise!

2. Vožnja mora biti polagana i mirna, ne smijete brzo dodavati gas i naglo kočiti! Za dolazak na odredište birajte puteve koji su što ravniji i “pravilniji”.

3. Prvi znakovi mučnine su znojno ili blijedo lice, ako ih primijetite zaustavite auto na prvom prikladnom mjestu. Bilo bi poželjno kada bi mjesto imalo hlada, ali ako nema stanite bilo gdje! Čim stanete sa autom, izađite i umite dijete, neka se odmori, pa polako nastavite dalje. Pokušajte izbjeći povraćanje u automobilu, kako ne bi na kraju svima bilo muka, jer se smrada nije tako lako riješiti.

4. Usmjerite dijete da gleda ravno, u smjeru vožnje, te neka se zagleda u neku daleku točku. Sigurno ćete mu pomoći i tako da mu okupirate misli igrama ili raznim zapažanjima. Pričajte ili pjevajte njegove omiljene pjesme.

5. Za vrijeme vožnje dijete nikako ne smije gledati crtiće, čitati ili igrati igrice.

6. Svakih 2 do 3 sata napravite pauzu i pustite dijete van iz auta neka se malo istegne.

7. Noćna vožnja se najviše preporuča za osobe koje imaju problema sa mučninom, pa ako vam vožnja po mraku ne predstavlja problem, to je najbolje vrijeme za krenuti na put bez povraćanja i mučnina.

mamissima1

U ljekarnama možete kupiti i lijekove protiv mučnine, ali prije bilo kakve konzumacije se morate posavjetovati sa djetetovim liječnikom. Ako vam tako liječnik odobri, uzimanje lijeka pola sata prije putovanja, može spasiti stvar. 🙂

Osim tabletama, možete isprobati i prirodni lijek koji se pokazao učinkovit protiv mučnine, a napravite ga tako da u posudu stavite žličicu mljevenog đumbira, pola žličice mljevenog muškatnog oraščića i dvije velike žlice mljevene paprene metvice. Sve sastojke dobro promješajte, pa u pola šalice biljnog ulja dodajte promiješane sastojke. Sve još jednom dobro promješajte, pa ostavite da odstoji sat vremena.

mamissima2

Nakon sat vremena procijedite ulje kroz gazu i mast je gotova. 🙂 Mast možete mazati na sljepoočnice, zglobove i noge, a ukoliko ne vozite bilo bi dobro da ju mažete za vrijeme putovanja.

Želim vam sretan i miran put! 🙂

Foto: Instagram @mamissima

Komentari