Možemo li usporiti starenje i kako?


Vichy SLOW AGE

U današnje vrijeme sve se događa intenzivno i brzo, naš život, naši najbolji trenuci, ali i naša mladost. Ne prestajemo odmicati brzim koracima u budućnost, koja za nas nosi neka nova otkrića i napretke, no isto tako djelovanjem ljudske ruke sve je više faktora koje možemo smatrati negativnima u svom životu.

Onečišćenje zraka, primjerice, najviše uočljivo u velikim svjetskim metropolama, rupa u ozonskom omotaču koja uzrokuje rekordne razine UV zračenja, a tu su i kompjuteri, mobiteli i svi drugi pametni uređaji za koje smo vezani na dnevnoj bazi i zbog kojih smo često pod stresom.

Vichy SLOW AGE 2

Svi ovi faktori utječu na proces starenja, a znanstvenici su ustanovili kako za njegovih 80% ne možemo kriviti genetiku, već ono što oni zovu ekspozom. Riječ je o znanstvenom konceptu i kumulativnoj mjeri utjecaja okoliša i povezane biološke reakcije, odnosno zbroju svega onoga što nije povezano s genetikom, a to su utjecaji iz okoliša, ali i pušenje, prehrana i stres.

U središtu priče je koža, naš najveći organ, koja pod utjecajem ekspozoma svakodnevno trpi velika biološka oštećenja, uglavnom oksidaciju i upale, a ona se kumuliraju i utječu na njenu mladolikost iz godine u godinu. Ta oštećenja dugo su nevidljiva, no jednoga dana postaju vidljiva. Sve počinje isušenom i suhom kožom, umornim i neujednačenim tenom bez zdravoga sjaja, a potom se javljaju bubuljice, koža gubi čvrstoću i nastaju bore.

Vichy SLOW AGE 3

Uslijed svih izazova s kojima se koža suočava u moderno vrijeme, postavljaju se logična pitanja – možemo li usporiti starenje i kako? Možemo li stariti polagano, zdravo i dostojanstveno i biti zadovoljni time?

Za početak, kako biste zaštitili kožu tijekom starenja, važno je voditi računa o kvalitetnom noćnom snu. Koža se obnavlja tijekom noći tvoreći nove stanice, a najbolje se obnavlja kada je vaš san dubok. Samo ležanje pomaže mišićima da se opuste, smanjujući učinak gravitacije i razvoj bora uz borbu protiv slobodnih radikala. Idealno bi bilo spavati između 7 i 9 sati, i za kvalitetan san stvoriti kvalitetne preduvjete; ne piti kavu nekoliko sati prije spavanja, opustiti um uz jogu, udaljiti se od mobitela i kompjutera, a naposljetku i stresa.

Vichy SLOW AGE 4

Kod kuće, na poslu, na putu do posla – ubacite sport u svakodnevni život i starite polako. Probajte se probuditi 15 minuta ranije no inače i iskoristite to vrijeme za istezanje, meditaciju ili pozitivne misli, sve dok vam to ne postane rutina. Na putu do posla hodajte, pravilno se držite i dišite. Na poslu odvojite vrijeme za male pauze, krećite se, podružite s kolegama i smijte se. Barem jednom tjedno bavite se nekim fizički zahtjevnim sportom koji uključuje mentalnu spretnost, poput golfa ili plesa.

Ne zaboravite na prehranu. Birajte recepte sa svježom, hranjivom ribom i povrćem. Izbjegavajte visoke temperature kuhanja da zadržite optimalnu kvalitetu namirnica. U obrok uvrstite artičoke ili tamne bobice zbog odličnih antioksidacijskih svojstava i dan završite sa, primjerice, zelenim čajem.

vichy7

Dok starite i brinete o zdravlju i koži, važno je biti svjestan snage antioksidansa. Oni su jedan od najvažnijih elemenata u borbi protiv vidljivih znakova starenja i bore se protiv oksidacije koja počinje kad je koža izložena elementima poput UV zraka ili zagađenosti, što pokreće oslobađanje slobodnih radikala. Ljudska koža i prirodno sadrži neke antioksidanse, no oni se mijenjaju s izlaganjem okolini i potrebno joj ih je osigurati. 3 najvažnija antioksidansa su borovnice, bajkalska kapica (korijen antioksidacijskog djelovanja), te vitamin A, C i E.

Vichy SLOW AGE 6

Naposljetku, ali podjednako bitna, tu je njega kože. Njena hidratacija je ključna za strategiju sporijeg starenja, jer održava zdravi sjaj, elastičnost i glatkoću kože, a važna je i kod sprječavanja pojave tankih linija i bora. Vaša rutina čišćenja je ključna za održavanje pravilne razine hidratacije. Tijekom dana dnevna će njega obogaćena antioksidansima ojačati kožu iznutra, a noću će krema bogata vitaminima pojačati prirodni proces obnove Vaše kože dok spavate.

Vichy SLOW AGE 7

Ciljana njega postala je još kvalitetnija, otkako je Vichy predstavio SLOW ÂGE, posljednju inovaciju koja djeluje na svakodnevna oštećenja nastala pod utjecajem ekspozoma, kako biste mogli jednostavno, dostojanstveno i prirodno starjeti. Najbolja tehnološka dostignuća okupljena su u jednoj anti-age njezi, koja predstavlja jedinstvenu kombinaciju ekstrakta korijena bajkalske kapice antioksidacijskog djelovanja, probiotičkog sastojka bifidus koji jača kožu i Vichy mineralizirane termalne vode.

Vichy SLOW AGE 8

Bajkalska kapica štiti kožu od oksidacije, UVA zraka i zagađenosti, bifidus jača njenu strukturu što znači da je hidrolipidni film otporniji na štetne utjecaje, a Vichy termalna voda jača kožu i obogaćuje svaku formulu putem svojih 15 minerala.

Vichy SLOW AGE 10

Sada je pravo vrijeme da gradite budućnost svoje kože, a osim postignuća moderne kozmetičke industrije, u tome si možete pomoći i sami. Izgradite svakodnevnu rutinu kojom ćete kronični stres i umor svesti na minimum i tako omogućiti dugoročnu sposobnost obnove kože te njenu ljepšu budućnost.

Foto: Vichy, Shutterstock

Komentari