Sve što vas čeka na Motovun Film Festivalu ove godine

poreč_motovun

19. izdanje Motovun Film Festivala otvara se u utorak, 26. srpnja u 21 sat u Kinu Trg projekcijom humoristične drame Tangerine američkog redatelja Seana Bakera. Ovaj višestruko nagrađivani indie hit u potpunosti snimljen mobitelom predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čijim se projekcijama MFF priključuje novom filmskom dobu.

Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala ‘Prošle godine je bilo bolje’, Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek najvažnijih svjetskih nezavisnih filmova, kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva, a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa. Ovdje smo izdvojili filmove koje definitivno ne smijete propustiti, no ima ih još.

Tangerine

Tangerine

Glavni program donosi 21 film od čega je njih 13 u konkurenciji za Propeler Motovuna, a uključuje nagrađivane filmove velikih svjetskih festivala poput Berlina (Gori more), Cannesa ((M)učenik) i Karlovih Vary (Noćni život), ali i nove filmove kultnih redatelja kao što su Alejandro Jodorowsky (Poezija bez kraja) i Bruno Dumont (Zaljev luđaka).

Među jakim regionalnim igračima u Glavnom programu, u goste dolaze Mirjana Karanović sa svojim redateljskim prvijencem Dobra žena, Snježana Tribuson s romantičnom komedijom Sve najbolje i slovenski redatelj Dajman Kozole s napetim trilerom Noćni život.

motovun-Poezija-bez-kraja

Poezija bez kraja

Crnim dušama Francesca Munzia počinje program Zemlja partner: La bella Italia podijeljen u segmente I grandi maestri (Veliki majstori), Il cinema del Mezzogiorno (Talijanski jug) i Commedia all’italiana (Talijanska filmska komedija), koji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu donose presjek nekoliko desetljeća žive i šarolike talijanske kinematografije.

U retrospektivnom talijanskom programu igrat će filmovi najvećih talijanskih redatelja Paola Sorrentina (Il Divo) i Giuseppea Tornatorea (Baaria), film Reality kontroverznog Mattea Garronea, hrvatskoj publici najpoznatijeg po filmu Gomorra, vjerodostojnom i šokantnom prikazu napuljske mafije, te radovi velikana autorskog filma Paola i Vittoria Tavianija ili Nannija Morettija. Kao posebnu filmsku poslasticu MFF najavljuje i premijernu projekciju Fellinijevog Amarcorda u još raskošnijoj restauriranoj verziji.

Luda radost u sklopu programa Commedia all' italiana

Luda radost u sklopu programa Commedia all’ italiana

U sklopu programa Motovunski kratki bit će prikazano više od 30 filmova, uključujući posebnu selekciju Hrvatska, ukratko!, kojom se skreće pažnja na najnovije uspjehe domaće kratkometražne produkcije.

Pet dokumentarnih i igranih filmova u sklopu programa Gdje ste bili 2016? na različite načine bave se jačanjem ekstremne desnice na geografskom području od Rusije do Hrvatske. Prikazujemo dokumentarac Desno, dva, tri – kamo ide Europa o kojem se ove godine mnogo pisalo jer svojim najdužim segmentom govori o Hrvatskoj. Autor filma Christopher Bobyn u Motovunu će po prvi put osobno predstaviti svoj film.

S Ranim radovima počinje retrospektiva ovogodišnjeg motovunskog Mavericka – Želimira Žilnika u sklopu koje će biti prikazani ključni filmovi ovog pionira dokudrame i jednog od začetnika jugoslavenskog Crnog vala.

Za pola stoljeća ljubavi, izdržljivosti i posvećenosti ove godine nagrada Pedeset godina dodjeljuje se jednom od ključnih imena hrvatskog dokumentarnog filma, producentu i redatelju Nenadu Puhovskom čiji se novi film Generacija ’68 također prikazuje na festivalu.

Neke žene

Neke žene

Ove godine MFF donosi i još jednu pogodnost – u suradnji s festivalom SuperUho u Primoštenu odlučili su svojim gostima dodatno olakšati planiranje ljetovanja. Uz pomoć Iskona organiziraju besplatni autobus koji će 31. srpnja prevesti zaljubljenike u dobre filmove i glazbu s jedne festivalske lokacije na drugu.

Pod sloganom Vozimo te za DŽ, autobus će krenuti s lokacije motovunskog kampa 31. srpnja u 11 sati, nakon zatvaranja 19. Motovun Film Festivala. Po dolasku u Primošten, SuperUho kamp će već biti otvoren i spreman za prve goste, a vi ćete dobiti dodatnih par dana ljetovanja. Više doznajte na linku.

Za sve o kupnji ulaznica, kampu i drugim sadržajima, posjetite stranicu Motovun Film Festival.

Komentari