Morske orgulje slave 10 godina

Danas su morske orgulje jedna od stvari po kojoj je Zadar poznat u svijetu, a djelo su arhitekta Nikole Bašića. Izgrađene su 2005, a riječ je o 70 metara dugačkom instrumentu koji beskonačno stvara melodiju uz pomoć plima, oseka i valova. Za razliku od običnih orgulja pogonjenih mjehovima ili zračnim pumpama, zvuk tih orgulja nastaje pod utjecajem energije mora.

orgulje1

Ova jedinstvena atrakcija svoju popularnost je doživjela i van granica Hrvatske, pa tako svake godine mnoštvo turista dolazi posjetiti Zadar i uživati u ovom neobičnom arhitektonskom ostvarenju. Ove godine orgulje slave deset godina, a svojom kompozicijom još uvijek privlače turiste i zaljubljenike u našu obalu.

Uz njih se na zadarskoj rivi nalazi i famozni Pozdrav suncu, svjetlosna instalacija koji priređuje prilično dojmljivu svjetlosnu igru. Kamene orgulje u Zadru sastoje se od 35 skrivenih cijevi, a 2006. za svoju jedinstvenost dobile Europsku nagradu za urbani javni prostor, a kad se čaroban morski zvuk još poveže s jednim od najljepših zalazaka Sunca na svijetu, Zadar ima dobitnu kombinaciju za privlačenje turista.

Foto: Turistička zajednica grada Zadra

Komentari