Monodrama FreeDA oduševila Zagrepčane

U zagrebačkoj galeriji Velvet, dvije večeri za redom, Nera Stipičević premijerno je izvela svoju monodramu „FreeDA“ te oduševila sve prisutne.

Predstava16

Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta ” FreeDA”govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – Slobodna DA!

Predstava2

Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica “skriva”. Zbog vlastite nemoći, tražeći rješenje u arhetipu Fride, glumica se suočava sama sa sobom baš kao što se i Frida, slikanjem svojih autoportreta, suočavala sama sa sobom. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog dalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Meksika. To je polazna pozicija, susretanje sa svim posljedicama koje mjesto u kojem smo rođeni, i koje utječe na nas, donosi, te propitivanje kako iste utječu na nas.

Premijernu izvedbu su podržali brojne kolege i umjetnici : Jasna Bilušić, Senka Bulić, Mislav Čavajda, Goran Navojec, Vedran Mlikota, Jelena Jovanova, Iskra Jirsak, Iva Visković, Filip Križan, Antonio Franić, Duško Šibl, Braco Dimitrijević, Billy Dugandžija, Petra Granić i drugi.

Jasna Bilusic, Jelena Jovanova i Iskra Jirsak

Jasna Bilusic, Jelena Jovanova i Iskra Jirsak

Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.

Predstava16

Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

Nakon premijere gostuje u atelieru slikara Duška Šibla i nekim drugim salonima zagrebačkih stanova te u galeriji Velvet : 27. veljače, 13. ožujka, 28. ožujka, 17. travnja, 24. travnja, 08. svibnja i 27. svibnja 2015. godine. Predstava će putovati i gostovati po Hrvatskoj, ali i po kulturnim centrima Europe gdje je Nera imala priliku gostovati i educirati se.

Komentari