Moderna mama: Tamara Loos

Tamara Loos majka je preslatke i posebne curice Vere s kojom provodi sve svoje slobodno vrijeme. Lijepu voditeljicu posjetili smo u njezinoj kući gdje uživa s obitelji, okruženoj prirodom i zelenilom. Tamara je mlada mama i uživa u svojoj novoj ulozi koja joj, ne može se ne primijetiti, odlično pristaje. Razgovarali smo s njom o tome kako se snašla, što ju je možda iznenadilo i kakva je mala Vera. Pročitajte u nastavku!

tamara loos

Koje tri riječi najbolje opisuju kako je biti prvi put mama?

Uzbudljivo, ispunjujuće, zahtjevno.

Koliko ti se život promijenio? Kako sada izgleda tvoj tipičan dan?

Smiješno, ali sad nakon 9 i pol mjeseci više ne mogu zamisliti da je ikad bio drugačiji nego danas. Ali da se promijenio, je. Više nema beskonačno dugih kava nakon posla jer je jedva čekam vidjeti, čak i prije trudnoće nisam učestalo tulumarila, ali sad su se izlasci sveli na minimum. Ne zato što me dijete na bilo koji način sputava jer mi je uvijek netko može pričuvati, nego zato što sam se ja promijenila i više me ne zanimaju pijančevanja, a mamurluk je postao nešto što si ne mogu priuštiti. Dan mi izgleda tako da ujutro radim, budim se u 4:30 da bih na Anteni Zagreb radila od 6 i uglavnom sam doma oko 12 što mi paše jer s Verom mogu provesti veći dio dana. Najčešće ne spavam popodne što me ponekad čini vrlo neispavanom i nervoznom. Ali tako je to, ne žalim se.

modernamamatamaraloos (2)

Što te najviše iznenadilo u prvim danima majčinstva?

Spontana prilagodba na novonastalu situaciju. Prije nego rodiš svi te samo upozoravaju na neispavanost, mastitis, bolove nakon poroda… Ali činjenica je da sve to podneseš bez velike muke. Valjda zato što nema prirodnije stvari od majčinstva. Jesi umorna, jesi svakakva, ali si isto tako pod takvim adrenalinom što uopće imaš bebu da se ne stigneš baviti svojim prolaznim problemima.

tamara loos

Što ti možda nitko nije rekao, a voljela bi da si znala?

Mislim da je to vrlo individualno, pogotovo prvi mjeseci s bebom. Neke mame će vam reći da su se zaljubile u svoje dijete čim su ga ugledale, neke će vam priznati da su u početku bile ravnodušne… I sve je to u redu. Možda bih voljela da mi je to netko rekao. Evo na primjer, mene prvih tjedana tu i tamo znala uhvatiti panika jer sam puno bila u kući, padala je kiša konstantno i nisam se ni sa kim viđala. Falio mi je posao, falili su mi ljudi – danas mi fali ona i svaki dan jedva čekam da dođem s posla i da je vidim. Svaka mama kad tad postane MAMA.

modernamamatamaraloos (3)

Na koga je Vera više, mamu ili tatu?

Fizički na tatu. Mala plavuša. Živčenjak i na mamu i na tatu.

Tri stvari koje uvijek moraš imati uz sebe kada se radi o Veri?

Duda, gaza s kojom se mazi i voćna kašica.

tamara loos

Otkriješ nam jedan komičan trenutak s Verom koji te nasmijao do suza?

Kad je strpala zemlju iz teglice za cvijeće u usta i shvatila da to nije ništa jestivo… Taj izraz lica – neprocjenjivo! Prvo sam joj to izvadila iz usta, a onda sam se smijala. I voli kad se pravim da ću kihnuti, to prvo nju nasmije do suza, a onda mene.

tamara loos

Čega si se možda najviše bojala kada si saznala da ćeš postati mama i naposljetku shvatila da nije tako strašno?

Poroda i gubitka komocije. I jedno i drugo sam preživjela. U prvom slučaju mi je pomogla epiduralna, a u drugom mama koja čuva Veru kad ja idem okolo…

tamara loos

tamara loos

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Komentari