Moderna mama: Lana Mihić

Journal_07

Lana Mihić jedna je od onih multifunkcionalnih mladih mama, za koju uvijek imamo osjećaj kako joj sve polazi za rukom s velikom lakoćom, počevši od obaveza koje ju vežu uz obitelj, pa sve do onih poslovnih. Vlasnica PR agencije Klinka, pobjednica nedavno završenog Celebrity MasterChefa i, što je najvažnije, mama tri prekrasne djevojčice – ovo su samo neke od njenih svakodnevnih funkcija i titula na koje je s razlogom ponosna. S Lanom smo popričali o tome kako je biti trostruka mama, s kojim se izazovima svakodnevno susreće i koje si užitke voli priuštiti kada dođe vrijeme za – nju samu.

Prije nešto više od osam godina po prvi si puta postala mama, i to djevojčice Kiare. Koliko se tvoj svijet u tom trenutku promijenio i što od tada za tebe znači biti majka?

Logično da se promijenio potpuno, ali toga sam bila svjesna. Ustvari, danas kada gledam na to, trebalo mi je. Tako je bilo suđeno. U trenutku kada sam postala majka, kao da je nestalo sve što je zaista bilo nevažno (a do tada se činilo kao jako bitno) i kao da mi je netko otvorio oči i duboko u um usadio što je ustvari smisao i svrha života.

Journal_02_color

Vaša mala obitelj pojačanje je u međuvremenu dobila s još dva člana, Marlom i Mikom. Kakve su tvoje djevojčice jedna u odnosu na drugu, kako se slažu i koliko ti je jednostavno ili zahtjevno izaći s njih tri na kraj?

Uh, moram priznati da je teško. Lijepo je i vrijedi svake sekunde, ali možda je ovo neko najosjetljivije razdoblje, kad je najstarija (Kiara) sebi jako važna, u prvom razredu i male seke joj idu na živce, Marla od dvije godine na razini djeteta od 4 pa glumi mamu ovoj najmanjoj, dok je Mika u nekoj fazi prohodavanja pa je ustvari doma teški kaos. Non stop netko pada, plače, skače… Ali bar nam nije dosadno. Šalu na stranu, jako se vole i iznimno su dobre. Sve tri.

Koje vrijednosti svojim kćerima nastojiš usaditi zajedno sa svojim suprugom u obiteljskom okruženju?

Voljela bih prije svega da budu dobri i pošteni ljudi. Nama je obitelj svetinja, pa i njih odgajamo u tom duhu da je obitelj uvijek ispred svega. Pokušavam ih naučiti da se neke stvari u životu moraju zaslužiti i da se za njih moraju potruditi. Apsolutno mi ne pada na pamet da im sve serviram i da im je sve dozvoljeno jer tako neće ništa znati cijeniti niti će išta iz toga naučiti.

Journal_05

Osim što si se ostvarila na obiteljskom planu, predana si i poslu koji radiš. Kako pronalaziš balans između obiteljskih i poslovnih obaveza i jesi li jedna od onih mama koje bi voljele da dan potraje barem malo dulje kako bi sve stigle obaviti?

Ne bih voljela da dan traje dulje, ali bih silno voljela da noć traje dulje. Odabrala sam takav posao i zaista sam mu predana. Pomalo sam control freak i to me najviše zamara. Sve moram provjeriti sedam puta, uvijek sve mora biti apsolutno posloženo, a to nekad umara. No, odrazilo se dobro na moje klijente, agenciju i poslove koje radim.

Iza tebe su tri trudnoće i nebrojeno mnogo preporuka koje si čula i dobila, no ponekad se najviše cijene one naših vlastitih mama. Koji je najbolji savjet tvoje mame koji ti je poslužio u roditeljstvu?

Mama mi jednom rekla onu staru poslovicu «pet baba, kilavo dijete». To je zaista tako. Na to se svakako nadovezuje i savjet da je majčinska intuicija najjači osjećaj koji postoji i koji treba slijediti jer je gotovo uvijek u pravu. I zaista je tako. Uvijek sam znala prepoznati ako nešto s mojim djetetom nije u redu i gotovo uvijek bila u pravu.

Journal_06

Što si sve i sama kao mama naučila? Koje si vještine ili karakterne osobnosti razvila, a prije ih možda nisi imala?

Usavršila sam multitasking. Mislim da mogu istovremeno raditi 9 stvari. Kćeri su me naučile strpljenju, naučile su me što je to ljubav i naučile su me voljeti sebe, što je najvažnije. Možda će zvučati čudno, ali dale su mi sve što mi je prije nedostajalo. Zajedno s mojim mužem pokazale su mi kako se voli i što znači biti voljen.

Journal_03

Kako su izgledali najveći izazovi s kojima si se suočila? Bi li danas nešto napravila drugačije nego što inicijalno jesi?

Ne bih ništa mijenjala, ali sigurno najteža i najhrabrija odluka u mom životu je bila ona da budem samohrana majka. Možda se ne čini tako, ali to je strahovito teško i danas kada razmišljam što sam sve prošla, uopće ne znam kako sam to sve preživjela. U tom trenutku dogodila se velika «čistka» prijatelja, osjećala sam se kao Pale sam na svijetu. Imala sam 26 godina, živjela sam u iznajmljenom stanu, bez završenog fakulteta. Kao takvu, mediji su me koristili kao laku metu za svoje teme, no imala sam ogromnu podršku svojih roditelja i bratove obitelji pa sam čvrsto stajala iza svih svojih odluka. Zaposlila sam se, nakon nekoliko mjeseci podigla kredit i kupila stan za sebe i svoju kćer. Znala sam za što se borim. Diplomirala sam kad jeKiara imala dvije godine i imala sam jasnu viziju o svojoj poslovnoj budućnosti. Nakon sve borbe i teških dana, danas znam da mi je sve to Bog vratio, darujući mi obitelj koju imam danas. Svakog dana se sjetim da sam se nekada molila za ovo što imam danas.

Journal_08

Svaka mama mora imati i malo vremena za sebe. Kako ga ti najčešće iskorištavaš?

Ovisi, ali nekoliko je opcija: tajlandska masaža, večera s prijateljicama, yoga… Ili pak pobjegnem svojoj Branki u Boye by BBK na frizuru. Tog vremena je nevjerojatno malo, ali to je sada takva faza. Kada porastu bit će lakše, iako znate kako kažu: «mala djeca mala briga, velika djeca velika briga». No, sve u svoje vrijeme. Uživam u ovom vremenu kada su tako male. Brzo će odrasti, više se neće htjeti maziti i ja sam toga itekako svjesna.

Journal_09

Što je za tebe pojam savršenog obiteljskog trenutka?

Svaki u kojem smo svi zajedno.

Foto: RRVizual (Rajna Raguž)

Komentari