Moderna mama: Lana Banely

Lana Banely uspješna je mlada mama kojoj je dolazak sina Adriana unio mir i sreću u život, a istovremeno joj ostavio prostora da nastavi graditi sebe kao modernu ženu. Lana nas je ugostila u svom domu i pokazala kako uživa u svakom trenutku sa svojim sinom.

RRV_4676_krupnicrop

Kako je na vašu svakodnevicu utjecao dolazak djeteta? Jeste li imali određene predrasude ili očekivanja?

Rođenjem djeteta i moj život dobio je potpuno drugačiji smisao, pogled, odgovornost. Kompletna pažnja usmjerila se na to maleno dijete i od prvog dana sve što radim, radim isključivo za njega. Moji interesi pali su u drugi plan. Bila sam u potpunosti spremna za takav oblik funkcioniranja i jako sam mu se veselila jer sam znala da s rođenjem djeteta, rađam se i nova ja; potpuno ispunjena na svim razinama. Biti mama najljepša je i najzahtjevnija uloga u mom životu, a Adriano je u moj dom unio živost, sreću, smijeh i veselje. On je moj najveći blagoslov.

lana2

Što je za vas majčinstvo?

Majčinstvo je za mene ljubav. Neopisiva povezanost s malim bićem koje je u tebi raslo 9 mjeseci i nastavlja uz tebe rasti čitav život. Neraskidiva spona. Jedno srce, duša, u dva tijela. Ništa se ne može mjeriti s količinom ljubavi, brige, nježnosti i pažnje između majke i djeteta. Njegov dodir, izgovorena riječ mama, osmijeh, ma svaki pokret, gesta, u meni izazivaju nemjerljiv osjećaj sreće i ponosa. Kao što sam već rekla, majčinstvo je ujedno najljepša, ali i najzahtjevnija uloga u životu svake žene. Odgojiti dijete u duhovno čvrstu, ispunjenu i sigurnu osobu, s ispravnim pogledima na ljude i život, naša je velika misija.

lana4

Smatrate li da su današnje žene pod velikim pritiskom da usklade majčinstvo i karijeru. Kako ste se vi snašli na tom području? Koji savjet bi dali mladim ženama koje se trude balansirati te aspekte života?

Uz dobru organizaciju i podršku ostalih članova obitelji sve je izvedivo i moguće uskladiti. Nije uvijek lako, jer kao majka i kao žena s karijerom i odgovornim poslom kojim obavljam ponekad je 24 sata koliko traje dan premalo vremena da bi se sve stiglo. Ali kvalitetan balans može se postići. Bitna je dobra volja, snaga i upornost, a mi žene to nosimo u sebi. Umor je za nas relativan pojam.

banely8

Koji je omiljeni zajednički ritual vas i Adriana?

Adriano se izborio za svoje mjesto u mom krevetu nedavno i od tada su naši zajednički odlasci na spavanje uz njegove omiljene crtiće i igre skrivača ispod popluna, potom i zajednička buđenja naša najljepša rutina. Nema ljepšeg osjećaja nego gledati dijete kako spokojno spava i nema ništa ljepše nego kad je prvo što ujutro pogledaš široki dječji osmijeh.

lana

Čime vas iznenađuje iz dana u dan?

Djeca… neiscrpan izvor smijeha, nepodopština, vragolija, i iznenađenja u svakom obliku. S njima nikad dosadno. U ovoj fazi kada svaki dan izgovore novu riječ, kada vidiš kako progresivno napreduju u svim segmentima, imitiraju, posebno su zanimljivi i svaki trenutak proveden uz njih je novo iskustvo popračeno neočekivanim sitacijama. Svaki pokret mog djeteta, gesta, riječ… za mene je trajno zapisana uspomena.

lana90

Kako provodite vrijeme van doma, je li Adriano živahno dijete?

Adriano je od ove godine krenuo u vrtić, odnosno jaslice. Za mene odličan potez jer je okružen svojim vršnjacima, uči se odgovornosti, disciplini i autoritetu koji često mi roditelji ne možemo nametnuti svom djetetu jer smo popustljivi… Uči se dijeliti svoje igračke, ali isto tako i izboriti za sebe u kolektivu kada je potrebno. To su temelji koji će mu i budućnosti trebati. Nakon vrtića slijedi vrijeme za nas: igramo se sa svojim psom, odlazimo u šetnje, parkove… trudim se da mu je svaki dan sadržajan i zanimljiv. Adrano je vrlo živahan, voli provoditi vrijeme na zraku, u prirodi, među životinjama i to mu omogućavam. Uz to obožava slagati legiće i voziti kamione, autiće, bagere… pravi je mali dečkić.

banela98

Na što su vas upozoravali prilikom dolaska djeteta, a ispostavilo se da su bili u krivu?

Bilo je puno upozorenja, savjeta o prehrani, odgoju, strahova koje su mi unosili. No u svemu sam ostala dosljedna sebi i svojim instinktima jer smatram da svaka majka zna što je najbolje za njeno dijete. I to je savjet koji bi dala svim novim, mladim majkama – slušajte sebe i svoje srce, osluškujte potrebe svog djeteta i sigurno nećete pogriješiti. Nitko ne zna što je bolje za dijete od – majke.

lana890

lana3

Foto: RRVizual (Rajna Raguž)

Digitalna obrada: Maja Topčagić

Komentari