Moderna mama: Iva Leko

Iva Leko uvijek je nasmijana, dobro raspoložena i odlično izgleda. Kako i ne bi kada ju redovito nasmijavaju i zabavljaju njezina dva sina – Carlos i Leon. Posjetili smo Ivu u njezinom domu u Zagrebu, razgovarali o tome koliko je teško biti majka dvaju sinova i usput se odlično zabavili!

iva saric moderna mama (8)

Kako je biti mama dva dječaka?

Biti majka dvojice dječaka je najdivnija uloga, ali isto tako i najzahtjevnija. Moji su dečki jako živahni i aktivni te me drže u dobroj formi!

iva-saric-moderna-mama-(10)

Koja ti je najljepša uspomena na prvu trudnoću?

Sama činjenica da donosim novi život na svijet je najdivnije što se može dogoditi. U prvoj trudnoći sam se jako puno odmarala, čitala i bila je sama po sebi dosta mirnija i opuštenija, dok sam u drugoj trudnoći već znala što me čeka, a uz sve to imala i dijete od 20 mjeseci koje je zahtijevalo cjelodnevnu brigu i pažnju pa mi je jako brzo proletjela. Imala sam stvarno dvije divne trudnoće bez ikakvih komplikacija i mislim da sam po tome bila sretnica.

iva saric moderna mama (2)

Pamtiš li neku situaciju koja te kao mamu nasmijala do suza?

Uf, često se to dogodi, pogotovo otkad ih je dvoje. Nedavno sam Carlosu dala pastele i bojanku da boja dok radim ručak. Leon je sjedio pored njega i igrao se s autićima, a nakon 10 minuta ušla sam u sobu samo da provjerim situaciju jer su bili premirni, no imala sam što vidjeti! Obojica su crtali po zidu, koji je već do pola bio pošaran… Uhvatio me smijeh! Ne znam tko je bio slađi – Leon koji je cijeli zašaran gledao u mene i nije mu bilo jasno što se dešava ili Carlos koji je za sve pak optužio Leona…

iva saric moderna mama (5)

Kako najviše voliš provoditi vrijeme sa svojim sinovima?

Najviše volim ići s njima u park ili na igralište. Obojica su od malih nogu ludi za loptom. Obožavaju bilo kakvu igru s loptom i u tome stvarno uživaju pa svaki slobodan trenutak iskorištavamo za to. Nogomet im je broj 1 – kada dođemo na igralište dva sata provedemo u igri.

iva saric moderna mama (1)

Je li istina kako je s drugim djetetom sve puno lakše?

Istina je! Puno, puno lakše. Od toga da znaš što te čeka do toga kako reagirati u raznoraznim situacijama. S dolaskom djeteta sve se mijenja i sve se prilagođava njemu, naspavati se je luksuz, do toga da se kompletno cijeli životni ritam promijeni. S drugim djetetom sve je već uhodano i samo po sebi puno lakše!

iva saric moderna mama (4)

Uspiješ li uloviti vremena za sebe? Kako se najviše voliš opuštati?

Imam vremena za sebe koliko mi oni dopuštaju, s obzirom da su još jako mali. Uhvatim vremena za sebe najčešće nakon 20 sati kada oni spavaju. To iskoristim na najbolji mogući način. Najviše me opuštaju druženja poput odlaska u kino, kućne večere s prijateljima uz čašu vina ili topla kupka i masaža.

iva saric moderna mama (6)

Koje vrijednosti bi htjela da tvoji dečki imaju jednoga dana kada odrastu?

Mislim da je danas jako teško odgojiti dijete i izvesti ga na pravi put. Sve im je dostupno, a napredak tehnologije je učinio svoje i na veliku većinu stvari mi kao roditelji ne možemo pravilno utjecati. Mi ih od malena učimo pravim ljudskim vrijednostima, da raspoznaju dobro od lošeg, kako se u kojoj situaciji ponašati, da su svi ljudi isti te da postuju različitosti i starije od sebe te još mnogo toga u raznim svakodnevnim situacijama. Voljela bih da se bave bilo kakvim sportom jer smatram da on pozitivno utječe na rast i razvoj djece, kako fizički tako i mentalno.

iva saric moderna mama (9)

Omiljeno doba dana i kako ga provodiš?

Omiljeno doba dana mi je jutro! Budim se rano i radim doručak, svi su naspavani i dobre volje, skupa doručkujemo i nakon toga djeca se druže te Carlos odlazi u vrtić, suprug na trening, a Leon i ja u šetnju. Usput obavimo odlazak u dućan i na tržnicu, a nakon toga on ima popodnevni odmor dok ja kuham ručak, pijem svoju prvu kavu, listam novine i imam pola sata rezerviranih samo za svoj gušt.

iva saric moderna mama (7)

Foto: RRVizual (Rajna Raguž)

Komentari