5 ikoničnih modela čiji stil ne poznaje godine

Caroline de Maigret

Caroline de Maigret

Mnogo prije no što su milenijske generacije postale zaluđene društvenim mrežama i njihovim ikonama, modnom scenom vladale su manekenke i modeli, koje su svojom pojavom i osobnošću zauvijek osigurale mjesto pod svjetlima reflektora.

Stella Tennant

Stella Tennant

U vremenima kada je modna industrija cijenila individualnost i karizmatičnost, zvjezdane karijere izgradile su najprije Lauren Hutton, zatim Kristen McMenamy, kao i Kate Moss, Stella Tennant i Caroline de Maigret. Iako se sada smatraju modnim veterankama i scenu su nakon njih preplavile brojne mlade djevojke, svaka od njih na svoj vlastiti način danas utjelovljuje pojam moderne muze.

Lauren Hutton

92nd Street Y "Fashion Icons With Fern Mallis" Presents Lauren Hutton

Osim kao glumicu, svijet Lauren Hutton poznaje i kao vrlo uspješnog modela. U 10 godina karijere, danas 72-godišnja Lauren pojavila se na čak 26 naslovnica američkog Voguea, a u povijest se upisala kao žena koja je tada zarađivala više od iti jednog drugog modela, čemu je svakako pridonijela i činjenica da je bila zaštitno lice Revlona dugi niz godina.

"First Monday In May" World Premiere - 2016 Tribeca Film Festival Opening Night

S vremenom je pokrenula i vlastiti kozmetički brend, s proizvodima namijenjenim zreloj koži. Lauren i dalje povremeno radi i moda joj je velika strast – zastupa ju agencija IMG Models, a nalazi se u diviziji ‘Special Bookings’ modela, pa su njene pojave pred objektivima kamere rijetke, ali vrlo cijenjene.

Premiere Of Roadside Attractions & Echo Lake Entertainment's "The Joneses"

Tom Ford - Arrivals - September 2016 - New York Fashion Week

Nemoguće je ne primijetiti i njen stil, koji ne poznaje dobne granice, a Lauren redovito izgleda bezvremenski u elegantnim odijelima kuće Armani.

Kristen McMenamy

Serpentine Gallery Summer Party - Arrivals

Iako su joj isprva sugerirali podvrgavanje estetskim zahvatima kako bi svojim izgledom bila prihvatljiva modnoj industriji, Kristen McMenamy ostvarila je veliki uspjeh i bez tako radikalnih pothvata. Njen nekonvencionalan i androgini look, koji je uključivao kratku crnu kosu i obrijane obrve, našao je plodno tlo u 90-ima, kada je grunge stil bio u naglom uzletu.

Chanel: The Little Black Jacket - Private View

Kristen je radila za najveća modna imena današnjice, a za njen uspjeh inicijalno su presudnu važnost imali fotograf Peter Lindbergh i dizajner Karl Lagerfeld, čija je muza postala. Ova modna kameleonka svijet mode privremeno je napustila 1998. godine kako bi se fokusirala na obitelj, a od tada pušta kosu te su dugi sijedi pramenovi postali njen zaštitni znak.

Stella Tennant

Christian Dior : Outside Arrivals - Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2015/2016

Kada je ‘otkrivena’, Stella Tenant izučavala je kiparstvo u Engleskoj. Sve je započelo s jednim od najskupljih snimanja britanskog Voguea, na kojem je radila Isabella Blow i imala zadatak pronaći tri ‘prelijepe aristokratske Britanke’ koje će pozirati renomiranom modnom fotografu Stevenu Meiselu.

Phillips 'The Great Wonderful' Dinner - 100 Years Of Italian Art

U tom odabranom društvu našla se i Stella, koja će nakon toga postati fotografova muza i vječna inspiracija. Naslovnica talijanskog Voguea bila je njen idući uspjeh, a ubrzo nakon toga Karl Lagerfeld joj daje ekskluzivan ugovor s kućom Chanel, s kojom ju i sada vežu bliske veze.

Isabella Blow: Fashion Galore! - Arrivals

Jednako zanimljiva kao i u vrijeme grungea 90-ih, 45-godišnja Stella svojom pojavom osvaja i danas, a u rijetkim pojavljivanjima u javnosti pokazuje veliku moć transformacije te sa stilom i stavom podjednako dobro nosi komade iz ženskog, kao i muškog ormara.

Kate Moss

Burberry Womenswear Spring/Summer 2016 - Arrivals

O karijeri Kate Moss već su ispisane litanije i usprkos burnom privatnom životu ona je i dalje živuća modna legenda s kojom svi žele surađivati i snimati. Velika modna profesionalka obilježila je 90-e svojim ‘heroin chic’ lookom koji je tada bio na cijeni, a profilirala se kao modna zvijezda nakon što je na zalasku bila era supermodela u rangu Claudije Schiffer i Cindy Crawford.

"Pitch Perfect 2" - VIP Screening

Usprkos svemu što je htjela i mogla postići u svijetu mode, 42-godišnja Kate se istog nije zasitila pa je i danas jedna od aktivnijih modela, uz bok kolegici Naomi Campbell. Svako njeno pojavljivanje u javnosti nova je prilika da se podsjetimo autentičnog odjevnog stila koji njeguje, koji redovito odiše onim rock chic duhom po kojem je poznata.

Caroline de Maigret

Stella McCartney : Front Row - Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2016

Ultimativna francuska ikona stila Caroline de Maigret studirala je na Sorbonni kada je ‘spažena’ od strane modne agencije Viva, s kojom je 1993. počela dugu karijeru. Danas joj je 41 godina, no Caroline je i dalje u naponu snaga te je redovita gošća na stranicama Voguea, kako onog pariškog, tako i američkog.

"Cafe Society" & Opening Gala - Red Carpet Arrivals - The 69th Annual Cannes Film Festival

U prošlosti je nosila revije za Chanel, Dior, Louis Vuitton, Balenciagu, Lanvin i Valentino, te surađivala s dizajnerima kao što su Ann Demeulemeester, Driesom Van Notenom, Alexanderom McQueenom i Husseinom Chalayanom. 2006. godine pokrenula je i vlastitu glazbenu kuću s partnerom Yarolom Poupaudom, s kojom paralelno vodi i aktivan život na modnoj sceni.

Chanel : Front Row - Paris Fashion Week - Haute Couture Fall/Winter 2016-2017

Njen stil sve je ono što bismo i očekivali od jedne tipiče Parižanke; opušten, nonšalantan, bezvremenski i tako chic!

Foto: Guliver/Getty Images

Komentari