Nova kolekcija Nenada Sovilja donosi sovice

sovilj sove 2017 (9)

Nenad Sovilj, zagrebački dizajner nakita početkom svibnja predstavlja svoju novu kolekciju Sapiens. Dvanaesta po redu kolekcija obilježava i dvanaest godina autorovog djelovanja, a sastoji se od dva tipa ogrlica u obliku sova.

sovilj sove 2017 (8)

Zajedno sa simbolikom sove (mudrost i znanje), autor snažno reagira na situaciju u društvu i nudi nam mudrost i znanje kao rješenje. Noseći sovu kao nakit, ona predstavlja talisman koji nas intuitivno poziva na donošenje mudrijih odluka u svom životu. Osim što je simbol mudrosti, znanja i tajni, sova je usko povezana sa mistikom, Mjesecom i ženskom snagom. Sugerira pojačanu čulnost. Personifikacija je noći i sna te neprikosnoveni simbol bogatstva.

sovilj sove 2017 (4)

Kolekcija se dijeli na dva tipa ogrlica podijeljenih prema porodicama sova u prirodi; Strigidae i Tytonidae. Strigidae predstavljaju ogrlice tipizirane prema srebrnim krunama koje nose na glavi: kraljica, vojvotkinja, markiza, grofica i barunica. Materijali od kojih su izrađene su facetirano drago kamenje (rubin, topaz, ametist, citrin, zeleni oniks), pozlaćeno srebro, srebro, bronca, mesing, epoksidna smola, emajl i svileni rips. Karakteristične su i po krilima koja su napravljena od rastera Sovilj logotipa za koji je dizajner dobio prestižnu Red Dot nagradu 2011. godine.

sovilj sove 2017 (6)

Tytonidae su sove izrađene od smole, poludragog i dragog kamenja sa srebrnim kljunom i emajliranim očima, te potpuno metalne emajlirane sove. Samu izložbu kojom je predstavljena kolekcija autor je postavio u svom prostoru u Amruševoj ulici, a ponudila je novi koncept: vrhunac izložbe nije bilo njezino otvaranje, već njezino zatvaranje. Tako su klijentice i obožavateljice brenda Sovilj doživjele nove komade prije nego su fotografije izašle u medijima.

Na izložbi se u kratkim sekvencama reproducira zvuk glasanja sove ušare, naše najveće noćne ptice. Zabrinjavajuća činjenica je da se zbog smanjivanja prirodnog staništa, svjetlosnog onečišćenja, stradavanja uslijed trovanja te sudara s električnim vodovima, broj sova u Hrvatskoj znatno smanjio, a da je ušara na listi zaštičenih vrsta od kojih nekima čak prijeti i izumiranje.

Galerija:

sovilj sove 2017 (1)

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori