Mobilna izložba na glavnom trgu u Zagrebu

Na Trgu bana Josipa Jelačića mobilna izložba Woodbox predstavlja potencijale drveta kao građevnog materijala budućnosti. Na temelju 50 ostvarenih arhitektonskih projekata Woodbox prikazuje gradnju drvetom u novim dimenzijama.

Wooddays_slika post naslovna

Drvo se koristi od nosivih konstrukcija velikih raspona do gradnje višekatnica te kako se proširenja postojećih građevina, zgusnuta stambenogradnja (kuće u nizu) i sanacije mogu inovativno izvesti pomoću drveta kao i značenje drveta u javnoj gradnji kao što su to škole ili starački domovi.

PROHOLZ22

U Hrvatskoj je gradnja drvetom posljednjih godina doživjela pozitivan razvoj. Prvenstveno se sve više koristi drvo kod obnove i sanacije postojećih građevinskih objekata . Mogućnost prefabrikacije u visokourbaniziranim prostorima odlučujuća je prednost drveta u odnosu na druge načine gradnje, jer to jamči brzi završetak nekog projekta neovisno od godišnjeg doba ili vremenskih prilika, a uzrokuje i znatno manju buku.

Wooddays_slika-post 4

Zbog svoje male težine i lakoće drvo omogućuje inovativna proširenja postojećeg objekta, zbijenu gradnju (kuće u nizu) i sanacije. Osim toga drvo skuplja dodatne bodove i zbog svojih ekoloških prednosti, jer niti jedan građevni materijal nema manji CO2 otisak. Woodbox mobilna izložba otvorena je od 22. travnja do 28. travnja na Trgu bana Josipa Jelačića svakog dana od 9 do 21 sat. Woodbox od početka 2014. putuje kroz europske metropole, a izložbu je 2014. godine obišlo 17000 posjetitelja u šest gradova.

Wooddays_slika-post 2

Različite priredbe, od radionice na Sveučilištu (27. travnja) do Arhitektonskog kongresa (28. travnja), zaokružuju posjet izložbe Woodbox i nude jedinstvenu platformu za politiku i javne službe, arhitekturu i planiranje, drvnu industriju i građevinske tvrtke te za znanost i istraživanja. Woodbox je projekt udruge proHolz Austria pod pokroviteljstvom grada Zagreba. Više informacija možete naći na wooddays.eu.

wooddays post 7

Foto: Wooddays

Komentari