Dizajnerski stalak za odjeću s hrvatskim potpisom

mobiliar 4

Nakon predstavljenog redizajna logotipa kojeg je dizajnirao Sandro Dujmenović iz studia SDDS, hrvatski brend Mobiliar otkriva svoji novi produkt – ‘One Day Stand’! Radi se o novom predmetu, neophodnom u (čini se) svakom kućanstvu. Štender je to namijenjen odlaganju odjeće nošene jedan dan, ili malo nošene te ostaje neodlučno stajati između oramara i perilice.

mobiliar 1

Projekt je nastao iz svakodneve rutinske operacije – konstanstnog prebacivanja nošene odjeće sa stolice na krevet, s kreveta na stolicu i tako unedogled. Iako postoje rješenja za odlaganje odjeće, ona od nas traže ono što im ne želimo dati kada umorni dođemo kući – trud i pedantnost. Traže uredno provlačenje hlača kroz poprečne šipke, ogrtanje simuliranih ramena našim jaknama i košuljama, a odjeću zapravo samo želimo baciti u prolazu prema kupaonici, kauču ili frižideru. Ideja je bila stvoriti vješalicu ili stalak za odjeću koji neće negirati naše navike, već ih suprotno tome, prigrliti.

mobiliar 2

mobiliar 3

mobiliar 8

Glavni doprinos ovog produkta je to što uz svoju nenametljivu, a pomalo skulpturalnu vanjštinu, utjelovljuje funkcionalni karakter predmeta, uvažavajući pritom teško promjenjivu ljudsku prirodu. Odjeća u tranzitu uvijek će ostati odjeća u tranzitu, pa umjesto da se borimo protiv nje, dajmo joj njezin legitimni teritorij- nedovoljno je čista da bi se vratila u ormar, a opet je nedovoljno prljava kako bi završila u košari za prljavo rublje te perilici. Često baš takve komade ostavljamo po foteljama, naslonima stolica i stvaramo nered i zatrpavamo prostor. Na ovaj domišljat način uvodimo reda u prostor i garderobu.

mobiliar 7

mobiliar 5

Osim te genijalne funkcije ovaj objekt iznimno je dekorativan i svojim skulpturalnim izgledom svakako će donijeti jednu novu i zanimljivu dimenziju prostora u kojem se nalazi. Prva serija trenutno u proizvodnji, no u prodaju dolazi jako skoro! ‘One Day Stand’ izrađuju ručno lokalni obrnici te je napravljen od metala i hrastovog drveta. Više informacija o dostupnosti možete naći na Facebook stranici.

mobiliar 6

Foto: Marija Gašparović

Komentari