Mlijeko od konoplje kao zamjena za kravlje mlijeko

Ako niste ljubitelj kravljeg mlijeka ili ga izbjegavate iz nekih drugih razloga, najbolje je rješenje da ga zamijenite konopljinim mlijekom. Naime, kravlje mlijeko sadrži laktozu koju mnogo ljudi ne podnosi, a spada u najčešće alergene i kod male djece. Može izazvati grčeve, osip, respiratorne probleme ili neke druge simptome koji mogu biti pokazatelji alergije ili intolerancije.

mlijeko od konoplje

S druge strane, kravlje mlijeko više nije što je nekad bilo. Samim postupkom pasterizacije i homogenizacije se uništavaju svi hranjivi sastojci, a da ne pričamo o antibioticima, hormonima rasta i svime čime se komercijalne krave hrane, umjesto da pasu travu.

Konopljino mlijeko spada u najzdraviju alternativnu verziju kravljeg mlijeka. Lakše je probavljivo i zbog mnoštva benificija, zaslužuje mjesto na vašem jelovniku. Intenzivnijeg je okusa od sojinog ili rižinog ali pršti od zdravih sastojaka.  Konoplja pomaže u pokretanju cirkulacije i ima anti-upalna svojstva. Oljuštene sjemenke konoplje od kojih se radi mlijeko su iznimno nutritivne jer sadrže visok udio proteina i esencijalnih masnih kiselina u idealnim omjerima za ljudsko tijelo. Bogate su mineralima, sadrže kalcij, fosfor, željezo, magnezij, kalij, cink, mangan i bakar. Svi navedeni sastojci pomažu u jačanju imunološkog sustava. Što se tiče vitamina, sadrže vitamin E i vitamine B skupine (B1, B2, B3 i B6).

konoplja

Sjemenke industrijske konoplje su potpuno legalne jer ne sadrže THC (tetrahidrokanabinol), psihoaktivni sastojak koji se nalazi u indijskoj konoplji. Jako su ukusne i hranjive, a možete ih koristiti kao dodatak voćnim ili povrtnim salatama, dodavati u smoothie, pahuljice, sendviče i juhe (dodaju se na kraju kuhanja). Mogu se koristiti za izradu namaza i umaka, sirovih deserata, energetskih barova i naravno za izradu konopljinog mlijeka.

Mlijeko od konoplje ne sadrži kolesterol, a njegove Omega masne kiseline pomažu da kolesterol i krvni tlak držite pod kontrolom. Njegova kremasta tekstura čini ga gušćim od ostalih mlijeka (okusom je sličan bademovom mlijeku). Svakodnevna konzumacija proteina za održavanje zdravlja mišića i kostiju, temelj je zdrave prehrane. Jedna čaša mlijeka od konoplje sadrži oko 3 grama proteina. Također ga možete davati i djeci ako su alergična na kravlje mlijeko. A nabolje od svega je što ga vrlo jednostavno možete sami napraviti!

konoplja

Recept za mlijeko od konoplje

1 šalica oljuštenih konopljinih sjemenki
3-4 datulje (može i neki drugi zaslađivač kao kokosov šećer)
Prstohvat vanilije u prahu
1 litra vode
Sve sastojke izmiksati u blenderu i poslužiti samostalno ili s pahuljicama, voćem…

PlanetBIO oljuštene sjemenke konoplje i prah vanilije

PlanetBIO oljuštene sjemenke konoplje i vanilija u prahu

Navedene proizvode možete pronaći u trgovinama ili webshopu Bio svijet gdje je travanj mjesec konoplje.

Tekst: Barbara Medić

Komentari