Najljepša mjesta za ljubljenje u Zagrebu

gornji-grad-2

Užurbani ritam grada, svakodnevno putovanje s posla i na posao, pogotovo ako živite ili radite u centru Zagreba oduzme tu čar koju centar grada i Gornji grad donose. Tako smo u novootvorenoj Kavi Tavi naišli na jako zgodan detalj, ilustriranu kartu mjesta za ljubljenje. Inspirirala nas je na ljubavnu šetnju gradom, krenimo redom…

Donji grad donosi neke od najljepših građevina ukrašenih pročelja, ulaza, s raznim kulama i često skrivenim, no uređenim dvorištima. Perivoji i parkovi od proljeća do jeseni donose neke od najljepših kutaka za šetnju, posebno u paru. Šetnju romantičnim punktovima grada započnite u Botaničkom vrtu. Ovo je prava bezvremenska oaza u kojoj svaki dio šetnice donosi klupe za odmor, a posebno su prekrasni dijelovi s mostovima i staklenikom.

botanicki-vrt-1

Nakon Botaničkog vrta, svega par minuta hoda, nalazi se Trg Petra Svačića, pejzažni park također s klupama za odmor i šarmantnom fontanom u sredini. Šetnja se nastavlja prema Trgu Marka Marulića gdje se nalazi jedna od najljepših zgrada hrvatske kulture – Državni arhiv, nekoć zgrada Kraljevske sveučilišne biblioteke koju je projektirao jedan od najproduktivnijih zagrebačkih arhitekata početka 20. stoljeća, Rudolf Lubynski. Zelenilo i park koji ju okružuje poziva na odmor i uživanje u prizoru na jedan od najljepših pročelja.

trg marul slider

Nakon Marulićevog trga nastavite šetnju do popularnog Mažuranca, a nakon njega logični nastavak ove šetnje je i posjet možda najslikanijoj skulpturi u gradu – Zdencu života. Romantična šetnja lijepim, sunčanim danom nije potpuna bez pogleda na jednu od najljepših kazališnih kuća u Hrvatskoj, a ako želite zaviriti u neka od manje posjećena mjesta, park kod Akademije dramskih umjetnosti mjesto je baš za vas.

drzavni-arhiv-1

Donji grad obiluje ovakvim mjestima i sljedeće je Trg Josipa Jurja Strossmeyera, zapravo manji park smješten između Zrinjevca i Tomislavca. Park je također bezvremensko mjesto okruženo raznim spomenicima i bistama te djeluje kao muzej na otvorenome. Ograđen s više strana raznim povijesnim građevinama donosi mir i tišinu usred buke tzv. Zelenog vala.

zrinjevac-1

Na jednom od najljepših zagrebačkih parkova, Zrinjevcu, tijekom cijele godine održavaju se tematska događanja, bilo ljetna, adventska, zimska, kulturna, razni koncerti i plesnjaci. Svakako je jedno od obaveznih mjesta gdje možete provesti večer u dvoje, zagrljeni na jednoj od klupica ovog romantičnog parka.

zrinjevac-2

Penjući se iz centra na Gornji grad, nezaobilazna mjesta za ljubljenje su Art Park (još samo ovaj vikend!) kod Tomićeve ulice, Strossmayerovo šetalište, Dubravkin put, pomalo zaboravljen, no jednako romantičan park u Jurjevskoj ulici, Tuškanac i Cmrok.

jana-klupa-za-ljubljenje

U jednoj od najljepših uličnih promenada u gradu, Tkalčićevoj ulici, smjestila se klupa Jana, namijenjena isključivo za parove, za grljenje. Klupa je dio niza umjetničkih instalacija realiziranih u sklopu projekta ‘Romantični Zagreb’ koji za cilj ima otkrivanje najromantičnijih mjesta u gradu i izradu prve digitalne mape takvih lokacija. Ovaj ‘zeleni’ potez odlična je kombinacija starog, sentimentalnog grada s gornjogradskom šumom Zagreba.

gornji-grad-3

Svoju ljubavnu šetnju možete završiti spuštajući se Rokovim perivojem na šarmantni plac na Britanskom trgu, gdje možete podijeliti jedne činkice u novootvorenoj Kavi Tavi.

gornji-grad-1

Foto: TZGZ, Lice grada, John Pavlish

Komentari