Mitovi o yogi

Yoga je često povezana sa predrasudama koje potječu iz nedovoljnog poznavanja te discipline. Iako je to nevjerojatno učinkovita i svima dostupna metoda za održavanje zdravlja i unutrašnje ravnoteže, čiju vrijednost sve više prepoznaju i u medicinskim krugovima, još se uvijek čuje: “to je za cure”, “nemam vremena”, “prestara sam”, “dosadno je”, “to je religija”, “nije to za mene” i niz drugih argumenata. No dovoljan je samo jedan sat dinamične yoge da učas razbije sve te predrasude!

yoga

Idemo redom – istina je yogu vježbaju pretežno žene, no na satovima je sve više muških sljedbenika te drevne discipline kao što su manageri pod stresom, kirurzi umorni od višesatnog stajanja, biciklisti, plesači, a to su samo su neki od polaznika. Uz intenzivno (i neočekivano!) znojenje, pripadnici jačeg spola otkrivaju da je dinamična yoga itekako zahtjevan trening na kojem se svi mišići intenzivno koriste. Nerijetko u kratkom vemenu zamijene odlaske u teretanu satovima Ashtanga ili Vinyasa yoge, jer osim čvrstih i vretenastih mišića, ona donosi i duboki mir, unutrašnje veselje i ravnotežu.

yoga

Na satovima dinamične yoge nema mjesta dosadi – asane (položaji) se fluidno izmjenjuju bez stanke, uz čvrsto vodstvo instruktora i prikladnu muziku, koja potiče vježbača da ne gubi ritam ili da se prepusti vježbanju, sadašnjem trenutku i na kratko ‘isključi’ um. Manjak slobodnog vremena još je jedan mit – za yogu se može odvojiti i samo 10-15 minuta dnevno, što je već dovoljno da se nešto učini za vlastito tijelo. Satovi yoge obično traju od 60 do 90 minuta, no samostalno vježbanje (u dinamičnoj yogi to je takozvani Ashtanga Mysore stil) može se izvoditi u studiju onoliko vremena koliko se ima na raspolaganju, ili kod kuće.

yogaa4

Godine u yogi nisu nikakva prepreka – i na satovima dinamične yoge možete naći vitalne i nasmijane sredovječne ljude, no postoje i drugi, sporiji stilovi, koji su možda primjereniji ukočenim i predugo zanemarenim tijelima.

I na kraju – iako je po nekim filozofskim načelima slična Budizmu i Hinduizmu, yoga nije religija. Ona je filozofija, dakle znanost. Yoga je praktična i metodična disciplina čiji je cilj čovjekovo fizičko i mentalno zdravlje i duhovni razvoj. A to nam je svima potrebno!

Tekst: Sandra Đidara Bianco (GAIAYOGA)

Komentari