Minimalizam u spavaćoj sobi

Spavaća soba trebala bi biti vaša oaza u stanu, mjesto gdje odlazite odmoriti od svakodnevnih događanja i napuniti baterije za sljedeći dan. Upravo zato trebala bi biti lišena svih suvišnih stvari, pogotovo tehnologije, žica, priključaka, kompjutera i televizora koji već i po istraživanjima stručnjaka remete umirujuću energiju potrebnu za kvalitetan san.

Tehnološka detoksikacija i minimaliziranje nereda u sobi (tzv. ‘decluttering’) pojmovi su koji se sve češće spominju u svrhu odmicanja od nereda svakodnevice koji stvara stres, a okretanje k apsolutnom minimumu najbolje je isprobati baš u spavaćoj sobi, naravno ako to kvadratura stana dopušta. Samo krevet i nekoliko esencijalnih komada poput noćnog stolića, svjetiljke, teglice s biljkom i hrpe najdražih knjiga, osigurat će miran san te svojevrsno čišćenje od viška stvari.

Ima nešto posebno spokojno u interijeru u kojem dominira samo veliki krevet (madrac na paletama ili čak samo madrac, ovisno o stilu uređenja), pretrpan slojevima mekane posteljine, koji poziva na ljenčarenje. Najčešće se pri odabiru minimalističkog stila priklanja i odabiru svijetlih tonova u interijeru, a smirujuća energija i svježina takvog uređenja garantiraju odmor tokom noći.

minimalizamsoba-urban

Što se tiče polica i noćnih stolića možete ih sve zamijeniti naslaganim knjigama i časopisima te tako uvijek imati štivo za čitanje. Također, kada smanjite količinu stvari u sobi moći ćete se posvetiti preostalim komadima te ih pomno odabrati – dizajnersku svjetiljku, vazu ili teglicu za cvijeće, možda pokoje umjetničko ili fotografsko djelo… S takvim se rasporedom možete osjećati puno opuštenije i odmornije, a oaza mira pozitivno će se odraziti na vaše misli i kreativnost. Pogledajte fotografije u nastavku i inspirirajte se za svoje ideje.

minimalizamsoba-urban2

minimalizamsoba-rayatodorova

@rayatodorova

Foto: Instagram, Urban Outfitters, Raya Todorova, Bodie and Fou

Komentari