Arhitektonska poslastica nadomak Maksimira

U jednoj od skrivenih ulica maksimirskog područja nalazi se fantastična stambena rezidencija koja oduševljava svojim vizualnim identitetom. Minimalistički eksterijer i skandinavski inspiriran interijer djelo je zajedničke suradnje arhitekata Vase Perovića i Matije Bevka te investitora, profesorice marketinga na Ekonomskom fakultetu, Ane Tkalac Verčič.

kuca u maksimiru (3)

U razgovoru s vlasnicom ovog specifičnog doma saznali smo kako je došlo do nastaka novog doma: „To je već treći projekt koji radimo s arhitektima Vasom Perovićem i Matijom Bevkom i znali smo u što se upuštamo. Originalna kuća iz 1920. bila je u jako lošem stanju i rušenje je bilo neizbježno. To nam je dalo mogućnost da ili ponovno sagradimo potpunu kopiju ili da se odlučimo za interpolaciju. Oblik kuće bio je zadan prostornim planom, ali sve ostalo je bilo moguće izmijeniti. Fasada je bila ustupak ideji arhitekata.“, otkrila je vlasnica.

kuca u maksimiru (2)

Ovaj minimalistički dom obilježava veliki protok svjetlosti koja se uspješno probija kroz velike staklene stijene kroz koje se prikladno može iskoračiti na prostranu terasu. Boja koja prevladava je bijela s dodacima sive, vrlo karakteristično za skandinavski stil, a hrast koja se nalazi na podu daje dodatnu toplinu, čineći prostor manje „sterilnim“.

kuca u maksimiru (7)

„Interijer je također definiran u suradnji s arhitektima (koji su između ostalog i dobri prijatelji, pa poznaju naš stil života).” objašnjava Ana. ”Već u procesu projektiranja bilo je jasno da je kauč središnje mjesto u kući. Kuhinje su u kućama koje projektiraju Bevk i Perović uvijek nevidljive (odnosno skrivene) i integrirane u prostor, što nama u potpunosti odgovara. Suradnja je bila i izazov i zadovoljstvo. Naučili smo gdje ima smisla inzistirati, a gdje se treba prepustiti. Bevk i Perović i inače projektiraju prostore koji se nama jako sviđaju, tako da je taj osnovni senzibilitet isti. Rasprave su bile uglavnom oko detalja.“

Kako izgleda ova predivna obiteljska rezidencija, pogledajte u nastavku!

kuca u maksimiru (8)

kuca u maksimiru (5)

kuca u maksimiru (4)

kuca u maksimiru (1)

Tekst: Aida Poparić
Foto: Miran Kambič

Komentari