Novi ‘dreamcatcher’ s hrvatskim potpisom

dreams_01

U nekim američkim domorodačkim kulturama postoje ručno rađeni, a opet mistični predmeti, koji po raznim vjerovanjima hvataju loše sile, lošu energiju i loša predskazanja tj. snove. Porijeklo im je iz kulture Ojibwe naroda, a prihvatili su ih i drugi domorodački i indijanski narodi. Jednostavnim doslovnim nazivom, ‘dreamcatcher’, postoje i kao dekoracija u prostoru, posebno tijekom i nakon  ‘hippie’ pokreta u SAD-u.

Kružni mobil s ispletenom mrežom i najčešće ukrašen perlicama, perjem i drugim raznim šarenim predmetima koji se lagano kreću na povjetarcu ili nekom drugačijem strujanju zraka. Dolaze u raznim veličinama, od svega 10-ak cm promjera pa do stvarno velikih primjeraka koji mogu svojom pojavom i dominirati prostorom kao ukras.

dreams_45

Hrvatski Meow brend prvo je izbacio svoju verziju ‘dreamcatchera’, dekorativnog predmeta, tradicionalnijeg izgleda, jako sličnim onim originalnim, američkim. No, sada donose jednu elaboriraniju verziju ovog svima, omiljenog boho ukrasa. U jednom od drevnih, mističnih, oblika – trokutu, nastavljaju tradiciju korištenja simbola, no dekorativno su se odmakli nekoliko koraka naprijed. Ovi, novi, vode nas u zapušteni urbani krajolik, gdje pronalaze svoje mjesto na tankoj granici prirodnog i umjetnog okoliša. Iako drugačije, trokutne forme, prirodno se očituje u korištenju prirodnog materijala, drva, no dekoracija je upotpunjena čipkom, raznim perima i pokojom školjkom. Umjesto konca, sada vise na užetu ispletenog u makrame tehnici.

dreams_43

Ovi najnoviji, ne samo da spajaju prirodno i umjetno, već se odmiču i od svog kontinentalnog, američkog nasljeđa te lagano prizivaju ‘naš’ mediteranski trenutak. Apsolutno ih možemo zamisliti na nekoj od jadranskih, otočkih terasa, kako lebde kraj kamene, dalmatinske starinske kuće… i hvataju lošu energiju.

dreams_03

dreams_34

Foto: Neven Petrović
Art direktorica: Marijana Gradečak

Komentari