Meditacija: vrata prema samima sebi

Svakodnevni život, navike, hrpa obaveza – sve to proizvodi bujice misli koje nam čitav dan bruje u glavi. Tijelo osjećamo samo kada je umorno ili nas negdje boli, a od te ‘unutrašnje buke’ sebe gotovo da i nikad ne osjetimo. Sjesti u miran kutak, duboko udahnuti i posvetiti si par minuta već je dovoljno da se na trenutak zaustavimo, posvetimo pažnju samo sebi i osjetimo kako smo.

albameditacija

@jessicaalba

Meditacija postoji otkako postoji čovjek. Njegova potreba za shvaćanjem samoga sebe i vlastitog smisla na ovome svijetu dovela je do rađanja brojnih vidova meditacije, od onih jednostavnih do složenijih, dugotrajnijih tehnika. U današnje vrijeme dobrobiti meditacije i znanstveno su dokazane, te je sve više liječnika koji svojim pacijentima preporučaju neke od tehnika za umirivanje uma.

meditacija

@giseleofficial

Meditacija postaje osnovna potreba modernog čovjeka, čiji je um doslovno bombardiran informacijama: dnevni stres još se više produbljuje pod utjecajem medija i negativnih vijesti kojima nas konstantno obasipaju. Meditirati jednostavno znači – zaustaviti taj tijek (obično negativnih) misli, svjesnije prodisati i ponovo se povezati sa svojom dubokom, stvarnom prirodom jer mi smo zapravo sretna bića neograničenih mogućnosti!

yoga poza

Mnoge tradicije i moderne teorije tvrde da misao stvara svijet koji nas okružuje. Ratovi, katastrofe, ljudska mržnja, osuđivanje i osvetoljubivost samo su ogledalo naših unutrašnjih ratova – svih onih negativnih misli koje imamo prema sebi i prema drugima. Ukoliko uspijemo zaustaviti i promijeniti te misli, mijenjamo se u dubini, a s nama i svijet koji nas okružuje. Mislimo, dakle, o veselijem okruženju, usredotočimo se na ono pozitivno u čovjeku i u nama samima, prestanimo osuđivati sebe i druge… Promijenimo svijet!

Tekst: Sandra Đidara Bianco (certificirana učiteljica yoge i voditeljica GaiaYoga škole)

Komentari