Nevjerojatno maštovita kuća za odmor

Na ovogodišnjim Danima Orisa, međunarodnom arhitektonskom simpoziju koji će se održati 17. i 18. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, predavanja će održati svjetski ugledni arhitekti sa svih strana svijeta.

storkhouse 2

Ovim putem predstavljamo rad Storkhouse arhitekta Terunobu Fujimora u Gradišću, u Austriji koje nakon 1990. doživljava arhitektonski procvat – grade se nove vinarije, javne zgrade i obiteljske kuće s izrazito modernim karakteristikama – svi ovi objekti smješteni su u romantični, idilični krajolik s bogatim povijesnim nasljeđem što je iznimno podiglo kvalitetu života tog kraja.

storkhouse 1

Storkhouse prva je od deset kuća za odmor dostupna u programu klupskog članstva udruge Raiding Foundation koji uključuje održavanje i kulturne sadržaje. Program naglašava još jedan fenomen Gradišća (osim slavnih glazbenika, ponajviše Josepha Haydna u dvorcu Esterházy u Željeznom), a to je velik broj roda koje se gnijezde u području Nežiderskog jezera, jednog od najvećih kopnenih jezera u središnjoj Europi.

storkhouse 3

Zato i jest osnovni element kuće stablo, i to ono na čijem vrhu se nalazi gnijezdo za rode. Cijeli koncept implicira dolazak ljudi u kuću nakon što su se nastanile rode. Stablo je sačuvalo svoj izvorni oblik, dok se na pročelju uočava japanski utjecaj – obloženo je lokalnom verzijom japanske tradicije Shou-sugi-ban kao izolacija od požara, nametnika i vode.

storkhouse 7

Na Danima Orisa moći ćete poslušati predavanje tvorca ovog maštovitog objekta. Do sada su na konferenciji predavali istaknuti svjetski arhitekti, dobitnici najvećih arhitektonskih nagrada i priznanja, poput: Alvara Size, Kenga Kume, Shigerua Bana, Alberta Campo Baeze, Juhanija Pallasme, Petera Zumthora, Mansilla + Tuñon, Adama Carusa, Davida Adjayea, Stevena Holla, Fumihika Makija, Eduarda Souto de Moure, Kazuye Sejime, Wiela Aretsa, Hermana Hertzbergera, Hrvoja Njirića… i mnogih drugih arhitekata i dizajnera – njih do sada preko 200.

storkhouse 8

Više o konferenciji saznajte na oris.hr, a o projektu Storkhouse na raidingfoundation.org.

storkhouse 9

storkhouse 5

storkhouse 6

 

Komentari