Tri prijedloga za ‘spring city break’ uz MasterCard®

Nakon duge i hladne zime, vrijeme je za planiranje proljetnog putovanja koje će napuniti baterije svim „putnicima namjernicima“. Kažu da je New York najljepši u jesen, a ovom tvrdnjom vodili su se i tvorci romantičnog filma „Jesen u New Yorku“ koji je zahvaljujući glavnim protagonistima – Richard Gereu i Winonni Ryder – te predivnim slikama ove metropole oduševio brojne gledatelje. Ako je jesen doba godine kad je najbolje otputovati u grad koji nikad ne spava, onda je proljeće upravo stvoreno za odlazak u Rim.

mastercitybreak1

Predivni rimski pallazzi prekriveni su šarenim cvijećem, Talijanke i Talijani u svojim pomno biranim odjevnim kombinacijama šeću gradom, a barovi i trattorije su otvorili sezonu življenja na ulicama i terasama. Upravo ovako miriše i izgleda Rim u proljeće. Već kad ste u Rimu, prema staroj latinskoj poslovici „Si fueris Rōmae, Rōmānō vīvitō mōre“, važno je prilagoditi se njihovim običajima. Primjerice, odlazak na aperitivo prije večere je apsolutni „must“, rekli bismo dio opće kulture. Stoga kako ne biste lutati ulicama Rima, donosimo nekoliko zanimljivih prijedloga za aperitivo i laganu večeru:

LaVi (Latteria Vineria)

lavi
MOMO

momo
Doppio zero

doppiozeroo-brunch3-1
Settembrini

setterbrini
Zanzara

lazanzara
Iako je Rim prijestolnica antičke kulture, rimskih iskopina i impozantnih Vatikanskih muzeja, mi ovoga puta donosimo jedan potpuno drugačiji prijedlog za „kulturno uzdizanje“ – Muzej suvremene umjetnosti u Rimu. Riječ je o muzeju koji u svojem fundusu ima preko 1.200 dijela renomiranih umjetnika, čiji radovi su nastali između 1960. godine te nastaju još i danas.
Rim je pravi odabir za proljetni odmor, mediteranski mentalitet nikad nikud ne žuri. Sve što je potrebno napraviti je pronaći na internetu najpovoljnije avionske karte, kupiti ih MasterCard karticom i prepustiti se životnoj filozofiji domaćina – „Dolce far niente“!

museumrome

S druge strane, da biste uživali u vikend city breaku, nije potrebno putovati daleko. Za malo više od sat vremena, ako putujete automobilom, stići ćete u Ljubljanu. Cool grad koji ovih dana živi na rijeci i s rijekom Ljubljanicom te je prepun odličnih wine barova, restorančića i galerija. Ipak, uvijek se neki ističu naspram ostalih, stoga donosimo preporuku za kultni ljubljanski restoran JB, čiji se vlasnik i glavni chef Janez Bratovž može pohvaliti kako je upravo njegov JB uvrštena u 100 najboljih restorana svijeta prema vodiču San Pellegrino.

jb

Zaljubljeni parovi mogu u centru Ljubljane ovjekovječiti svoju ljubav, tako što će po uzoru na posjetitelje poznatog pariškog most De l’Archeveche lokotom zaključati svoju ljubav. Tijekom proljeća Ljubljana nudi i odličnu festivalsku scenu, kao i brojne umjetničke festivale, a o svemu se možete informirati na www.visitljubljana.com.

Grad po grad i došli smo do zadnje sugestije za idealan „city spring break“. Naravno, šećer uvijek dolazi na karaju pa je tako naša zadnja sugestija osunčani Split koji je od nedavno postao broj jedan gastro destinacija u našoj zemlji.

bepa

Zahvaljujući novim kreativnim mjestima poput restorana Bookeria i Paradigma, bistroa Brasserie on 7, wine bara Paradox, slastičarnice Creme de la creme te autohtonog dalmatinskog fast fooda Bepa!, u Splitu vas očekuju prave eno-gastro putešestvije. Ako ste se pak zaželjeli baleta, Hrvatsko narodno kazalište Split prava je adresa. Naime, već nekoliko godina balet u HNK Split vodi svjetski priznati koreograf Dinko Bogdanić koji je svoju ljubav prema plesu prenio i na novu predstavu „Tramvaj zvan čežnja.“

bookeria

Bez obzira na koji grad se odlučili, ovi korisni savjeti mogu vam pomoći da putovanje prođe glatko i da vaše financije budu sigurne. Najbolji suputnik na svim putovanjima je MasterCard!

MC-TopTenTips

Foto: Shutterstock, Facebook

Komentari