Martina Štritof: Kreirajte vlastitu božićnu čaroliju

Nakon duge i tople jeseni koja je ove godine zaista bila blagonaklona, stigli su nam prvi zimski dani. Prva adventska nedjelja službeno nas je uvela u sezonu božićnog iščekivanja i ukrašavanja. Ako još niste, krajnje je vrijeme da krenete od ulaza u svom dom i date mu dašak božićne magije, ukrasite ga adventskom girlandom, vijencem ili nekim drugim božićnim ukrasom. Adventski vijenac s četiri svijeće za sve četiri adventske nedjelje koje nagovještavaju Božić neizostavan je dio tradicije, karakterističan za germanske zemlje, a vjerojatno se kao ukras našao i na vašem stolu.

stritof24

Iako nas u to predbožićno doba uhvati neopisiva želja za ukrašavanjem doma i želimo svoj prostor prikazati u najboljem i najglamuroznijem svjetlu, te se ponekad mahnito odamo želji da stvorimo nešto savršeno i neviđeno, nemojte zaboraviti pravi smisao Božića i nastojte izbjeći stvaranje prevelikog pritiska na sebe i druge zbog kojeg nećete doživjeti istinsku čaroliju tog najdivnijeg doba u godini.

stritof8

Dakle, prije nego krenete u groznicu božićnog shoppinga, u želji da ove godine uredite svoj dom, pregledajte sve božićne ukrase koje ste sakupili tijekom godina te koji vas podsjećaju na vaše najdraže i sve divne trenutke od djetinjstva pa sve do danas. Sigurna sam da ćete na kraju zaključiti da u svom domu imate više nego dovoljno da i ove godine uz neke sitne nadopune i par naših ideja koje ćete pronaći u nastavku stvorite svoju malu božićnu bajku.

stritof2

1. Adventski vijenci

stritof1

Adventski vijenci na ulazu u vaš dom srdačno će dočekati kako ukućane, tako i goste – možete ih izraditi od različitih prirodnih materijala ili kombinirati umjetne vijence kojima ćete svake godine dodati neki novi detalj. Grane bora, imele, ilexa ili pak magnolije bit će nepogrešiv odabir.

stritof5

Adventske vijence također možete koristiti kao ukras za sve kuteve vašeg doma, koristite ih kako bi uljepšali ulazne prostore, stubišta, stepenice ili pak zidove vašeg dnevnog boravka. Opcija je mnogo – od onih prirodnih pa sve do umjetnih koji će trajati godinama.stritof6

Adventski vijenci ili aranžmani sa svijećama neizostavni su dio božićne tradicije koji možete prilagoditi svom stilu i obiteljskoj tradiciji. Jedini neizostavni detalj, zapravo su četiri svijeće kojima ćete obilježavati četiri adventske nedjelje koje prethode samom Božiću, sve drugo je na vama!

stritof9

stritof10

2. Božićna rasvjeta: lampice i svijeće

stritof13

Ima nešto magično u tim malim treperavim svjetlima, bilo da se radi o svjetlosti lampica ili treperavoj svjetlosti voštanica, one su naši mali vilenjaci koji će u ovo doba godine svaki kutak grada ili vašeg doma pretvoriti u pravu zimsku bajku!

stritof15

stritof14

3. Božićno drvce

stritof16

Tradicija ukrašavanja božićnog drvca još je jedna od naširoko prihvaćenih germanskih tradicija koja se prvenstveno povezuje s njemačkom renesansom, iako postoje indicije da taj običaj dolazi još od drevnih germanskih plemena. Ova božićna tradicija popularnost izvan Njemačke stekla je u drugoj polovici 19. stoljeća, proširivši se prvenstveno na slojeve aristokracije i više klase. Drvce je najčešće bilo crnogorične vrste i ukrašavalo se jestivim plodovima poput jabuka, šipka, oraha i lješnjaka. Tek u kasnijem 18. stoljeću drvce se počinje ukrašavati svijećama i ukrasima poput betlehemske zvijezde. Danas na izbor imate cijeli niz crnogoričnih vrsta, svih oblika i veličina, umjetne jelke ili pak listopadne grane, sve to možete iskoristiti kako bi u svom domu nastavili ovu staru tradiciju, a izbor je na vama!

stritof17

stritof23

stritof22

​4.​ Blagdanski stol

stritof26

Ako niste tip koji ima običaj dekorirati stol za obiteljske ručkove i večere, ovo je definitivno doba godine u kojem ćete se morati potruditi. Badnja večer i božićni ručak zaslužuju da zasučete rukave i svom stolu date svečani izgled. Ovdje vam donosimo nekoliko različitih varijanti kako od svog stola učiniti predmet vrijedan divljenja i dostojan ovih svečanih prilika.

stritof29

stritof30

stritof27

Foto: Saša Šekoranja, Bloomigville, Flamant, Pottery Barn, Restoration Hardware, Oka

 

Komentari