Samostalnost djeteta

Kako vaše dijete raste, otkrivat će svakoga dana svoju samostalnost. Vaš je zadatak da ga usmjeravate i ohrabrujete u svijetu koji istražuje. Pokazujte kako rukovati novim stvarima i kako se odmaknuti od situacija koje mu mogu nauditi. Jer, ravnoteža je u toj dobi jako bitna. Također, djeci su itekako potrebna dodatna ograničenja koja će im odrediti roditelji. Ona im pomažu da ostanu na sigurnom dok uče kako preuzeti na sebe brigu o vlastitoj sigurnosti.

Ako neprestano idete za djetetom i na svaku njegovu radnju vičete ‘ne’, ograničavate njegov razvoj. Kako ne bi dane provodili u zabrinutosti, pokušajte s ovim rješenjima: Pronađite način da mu skrenete pažnju ili mu ponudite alternativu koju može istraživati. Postupno povećavajte djetetovu odgovornost i dopustite mu da vam pomaže, primjerice, čistiti ili stavljati rublje u perilicu. Pustite ga da najprije pokuša sam učiniti neku stvar prije nego što mu pomognete. Na odraslima je da omoguće djeci da budu samostalna. Poželjno je da ima “stepenicu” kako bi samo moglo oprati ruke ili pak dosegnuti ladicu sa svojim priborom za jelo. Katkada mu ponudite slobodu izbora. Neka samo odabere što hoće odjenuti za vrtić (plavu ili crvenu majicu), što hoće za užinu ili koji crtić želi pogledati. Donošenje odluka dio je odrastanja. Ono mora naučiti samostalno razmisliti o tome što će učiniti. Također, ohrabrujte dijete svakoga dana. Omogućite mu prostor u kojem će se moći nesmetano kretati bez vaše intervencije i gdje ćete ga moći promatrati te uskočiti po potrebi kada bude trebalo.

04

Pozitivni pristup

Samopouzdanje djeteta pri učenju nove vještine možete povećati tako što ćete novo znanje razlomiti na male korake koje će poduzimati tek kada svlada prethodni. Primjerice ako uči voziti bicikl, prvi korak može biti da sjedne na bicikl, položi ruke na upravljač dok ga vi pridržavate. Idući korak neka dijete sjedi na biciklu dok ga vi gurate po cesti itd. Uvijek zauzmite pozitivan stav. Možda vas i iživcira djetetova odbojnost prema upuštanju u nova iskustva, no nemojte dopustiti da se to vidi iz vašeg ponašanja. Nježno ga bodrite i uvjeravajte da će uspjeti. Jer samopouzdanje vašeg djeteta jako je važno za njegovu sreću.

02

Samouvjereno roditeljstvo

Vjerovanje u vlastitu vrijednost i sposobnost dobro je za vas i za vaše dijete. Dijete će biti mnogo sretnije ako se vi osjećate dobro u svojoj koži. Normalno je da svaki roditelj katkada proživljava trenutke sumnje u samoga sebe. A ako su ti trenuci sve dulji i dulji zauzmite vedriji stav te potaknite svoju samouvjerenost kako biste vi i vaše dijete više uživali u životu.

Foto: United Colors of Benetton

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori