Kako kontrolirati dječju ljutnju

Jeste li ikada čuli rečenice ‘ne volim te više’, ‘idem baki, ‘ti si zločesta’, iz usta vašeg mališana? I to samo zato što mu niste dali da pogleda još jedan crtani film ili pojede još jednu kockicu čokolade.

djeca ljutnja

Ne brinite, to je samo trenutak ljutnje koji je na sreću prolazan. Iako ste se u tom momentu i sami možda osjećali ljutito zbog izgovorenih riječi vašeg djeteta ili neprimjerenog ponašanja, ljutnja je sastavni dio života i normalna stvar. Djeca su pak najsklonija ljutnji kada prelaze iz jedne razvojne faze u drugu te kada njihove želje pretječu njihove sposobnosti.

djeca ljutnja 2

Primjerice dvogodišnjaka će razljutiti što mu ne date da se igra daljinskim upravljačem, petogodišnjak će možda željeti sam preći cestu, a devetogodišnjak pogledati film koji nije primjeren njegovoj dobi. Djeca moraju naučiti staviti ljutnju pod kontrolom. Potičite svoje dijete da prepozna kada je ljuto, počevši od rane dječje dobi, osluškujte ga i pomažite da priča o svojim osjećajima.

djeca ljutnja 3

Djeca također trebaju znati da je u redu napraviti nešto krivo i da nitko nije savršen. Jer i odrasli griješe. Pa kada prolijete kavu ili sok, nasmijte se i recite nešto poput ‘Uf, kakva sam šeprtlja’. Smijeh raspršuje ljutnju i sprečava sukobe.

djeca ljutnja 4

Pa ako se i naljutite na vaše dijete jer je tijekom razbacalo sve igračke i napravilo kaos u dnevnoj sobi, nasmijte se njegovom kreativnom neredu. Bit će lakše i vama i djetetu. Možda tada i zajedno, uz igru i smijeh počistite nered i dnevnu sobu.

djeca

 

Foto: Zara Kids

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori