O važnosti zdrave prehrane u dječjoj dobi

PETICA – igrom do zdravlja je javnozdravstveni program čiji je cilj prevencija pretilosti u djece školske dobi. Program se od siječnja provodi u osam zagrebačkih škola – u suradnji s chefom Mariom Čepekom pripremali su se Zdravi doručci, demonstriralo se roditeljima kako “zakamuflirati” zeleno te kako od sezonskih namirnica i namirnica koje svako kućanstvo ima napraviti zdrav, uravnotežen i ukusan doručak.

zarakids2

Maskote programa su Njumi i Njami, a zajedno sa studentima Kineziologije i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta sudjelovali su u provođenju 10 nastavnih sati te animirali djecu oko usvajanja zdravih prehrambenih i životnih navika. Program završava s ovom školskom godinom, te se nastavlja slijedeće školske godine – iste škole, ista djeca, samo program prilagođen 3. razredima.
Idejni začetnici se nadaju da će se u program uključiti još zagrebačkih škola – gdje će program početi s djecom 2. razreda. Povodom toga razgovarali smo s doc.dr.sc. Darijom Vranešić Bender, znanstvenom koordinatoricom projekta i Sarom Cobal, voditeljicom projekta PETICA – igrom do zdravlja iz Hrvatskog liječničkog zbora.

petica4

1. Statistički podaci su vrlo zabrinjavajući, iako je Hrvatska mediteranska zemlja te bi njeni stanovnici trebali poznavati zdravu kuhinju i prehranu? Kako je moguće da smo 7. u Europi po broju pretile školske djece? Je li ovako loša statistika bila povod za pokretanje programa PETICA?

Zabrinjavajući statistički podaci (Izvor: HBSC, HZJZ) ukazuju kako 26,4% djece ima prekomjernu tjelesnu masu dok je 11,2% pretilo. Na pojavu debljine kod djece utječu različiti čimbenici, no najčešće se kao ‘krivci’ za pretilost djece ističu prekomjeran unos energije te tjelesna neaktivnost. Ulogu igra i genetičko nasljeđe te psihološki i socioekonomski čimbenici kao i utjecaj obitelji. Poražavajuća statistika koja je sve gora iz godine u godinu potaknula je na pokretanje projekata ovakve vrste u cijeloj Europi i brojnim drugim dijelovima svijeta koji imaju problem s porastom stope pretilosti i neaktivnosti djece.

petica6

2. Na koji način program PETICA educira djecu o zdravoj prehrani?

Brojna su znanstvena istraživanja potvrdila da je u aktivnostima za suzbijanje pretilosti nužno uključivanje cjelokupne zajednice te je stoga program PETICA – igrom do zdravlja obuhvatio učitelje, učenike i njihove roditelje, ali i brojne stručnjake koji su aktivno sudjelovali u provedbi programa. Djeci uključenoj u program osigurani su zabavni te interaktivni obrazovni materijali kao i športski rekviziti kako bi kroz igru savladali znanja potrebna za stvaranje pravilnijih životnih navika i prehrane.

Tijekom deset sati razrednog odjela, sa svojim učiteljicama i učiteljima, te studentima Prehrambeno-biotehnološkog i Kineziološkog fakulteta te maskotama programa, Njumi i Njamijem, prošli su kroz gradivo koje obuhvaća zdrave životne navike i zdravu prehranu, ali i športske radionice, tj. satove tjelovježbe. Povrh toga, djeca su sudjelovala na nekoliko zanimljivih događanja – s roditeljima su prisustvovala pripremi zdravog doručka koji je osmislio priznati chef Marijo Čepek, pohodili su terensku nastavu na eko imanju Zrno gdje su upoznati s uzgojem voća i povrća te proizvodnjom zdravih prehrambenih proizvoda.

petica3

3. Program traje tek šest mjeseci, vidite li već rezultate?

Program je izrazito dobro prihvaćen u svim školama sudionicima programa PETICA. Bogata iskustva učitelja i roditelja potvrđuju kako smo učenike kroz igru uspjeli potaknuti na razmišljanje o prehrani i na aktivniju svakodnevnicu. Učenici s veseljem razgovaraju o Zdravigradu, Njumi i Njamiju, maskotama programa, koji su postali sastavni dio njihova života te s uzbuđenjem primjenjuju naučeno u svojim domovima. S obzirom da su ciljevi programa promjena stavova, navika i znanja djece o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti, smatramo da smo već sada postigli značajne rezultate te postavili kvalitetne temelje za izgradnju programa u nadolazećoj školskoj godini.

petica5

4. Program će se nastaviti u u slijedećoj školskoj godini – koji su vam planovi?

U nadolazećoj školskoj godini program ćemo provoditi u dvostruko više škola grada Zagreba, a obuhvatit ćemo i druge i treće razrede tih osnovnih škola. Pripremamo nove edukativne materijale za djecu i roditelje, brojne korisne resurse i rekvizite. Projekt širimo i na djecu predškolske dobi kroz suradnju s ustanovom Educarena. Bit će i puno iznenađenja za djecu i roditelje koje za sada nećemo otkrivati…

petica2

5. Što biste savjetovali roditeljima, kako u odgoj uvesti zdrave životne navike – izgleda da je to sada nužnost?

Pokažite djeci pravi put vlastitim primjerom. Utjecaj obitelji na stvaranje prehrambenih navika i rizik od razvoja pretilosti posebno je dobro prepoznat. Primjerice, dijete kojemu su oba roditelja pretila ima 80% šansi da će i samo biti pretilo, a ako je samo jedan roditelj pretio, vjerojatnost se smanjuje na 40%. S druge strane, samo 7% djece čiji su roditelji adekvatne tjelesne mase razvija pretilost. Ovi brojevi neumoljivo pokazuju važnost roditeljskog primjera pa je edukacija roditelja jedna od ključnih mjera prevencije pretilosti djece.

petica

Foto: Zara Kids, PETICA-igrom do zdravlja Facebook

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori