Što morate znati kada šaljete dijete u ljetni jezični kamp?

Ljetne praznike djeca i roditelji dočekuju s veseljem, no popunjavanje vremena djeci i pružanje zanimljivih aktivnosti koje im mogu pomoći u razvoju za roditelje može biti izazov.

Zašto im ne biste ponudili opciju gdje će se zabaviti, upoznati nove prijatelje ali i naučiti nešto novo na interaktivan način. Ljetni jezični kampovi odličan su odgovor na pitanje: “Kako kvalitetno provesti ljetne praznike?”.

Tisuću je pitanja prije u glavi svakog roditelja prije prvog samostalnog ljetovanja njihovog djeteta, ali odluka o provođenju ljetnih praznika na ovakav način sigurno je jedna od boljih.

Jezični tečajevi u inozemstvu najbrži su i najlakši način da djeca usavrše svoje znanje jezika i savršena su prilika da djeca spoje ugodno s korisnim, tj. da dok putuju istovremeno usvajaju nova znanja. Jezični kampovi u inozemstvu prepoznatljivi su po tome što povezuju učenje stranog jezika sa sportskim aktivnostima, rekreativnim i kreativnim aktivnostima, izletima, posjetima raznim znamenitostima i atrakcijama što osigurava nezaboravno međunarodno iskustvo.

Kako bi odlazak u ljetni jezični kamp bio što ugodniji za obje strane, IntegralEdu, savjetodavna agencija za obrazovanje u inozemstvu, na temelju svojeg dugogodišnjeg iskustva u organizaciji i provedbi ljetnih jezičnih kampova za djecu, sastavila je vodič posebno za roditelje i odgovorila na 5 najčešćih roditeljskih pitanja:

Što spakirati za put?

Toaletne potrepštine poput paste za zube i četkice, šampon i češalj vjerojatno nećete zaboraviti ali svakako spakirajte i stvari za plažu, kapu ili šešir i kremu za sunčanje. Ukoliko dijete nosi naočale ili kontaktne leće, svakako pripremite rezervni par te spakirajte odjeću jednostavnu za održavanje i pogodnu za strojno pranje. Skupe i osjetljive odjevne predmete ostavite za specijalne prilike kod kuće. Poželjno je da u prtljagu stavite i popis stvari koje se nalaze unutra i pripazite da kofer ne prelazi težinu od 20 kilograma za putovanja unutar Europe i 23 kilograma za put u USA.

Koliki džeparac dati za nekoliko tjedana kampa?

Jedno od složenijih pitanja predstavlja visina džeparca. Odgovor o tome koliko novca ćete dati djetetu uvelike ovisi o tome koliko trošite dok je kod kuće, kakve ima navike ali i koliko ste spremni izdvojiti novca i prepustiti ga djetetu na raspolaganje. Iako su u jezičnom kampu pokriveni svi djetetovi troškovi, ipak savjetujemo da se za svaki slučaj ponese između 100-150 eura ili 200-250 dolara tjedno što je sasvim dovoljno da se zadovolje sve djetetove potrebe. Ukoliko se dogodi da se džeparac potroši prije nego je planirano, uvijek možete poslati novac na destinaciju.

Kako pustiti dijete samo na daleku destinaciju?

Jedan od najvećih strahova kod roditelja predstavlja putovanje djeteta na destinaciju ljetnog kampa. Putovnicu, rodni list, vizu i sve ostale dokumente potrebne za putovanje stavite na jedno mjesto kako bi bilo što jednostavnije izvaditi ih pri prolasku kroz osiguranje. Mlađi od 12 godina moraju biti u pratnji stjuarda ili stjuardese koji ih preuzimaju od roditelja u zračnoj luci i ova usluga dostupna je kod većine avioprijevoznika. Neka vas dijete, ili osoba koja ga preuzima na destinaciji, povratno nazove kako biste znali da je sve uredu. Prije putovanja svakako razgovarajte sa svojim djetetom i objasnite mu kako je iznimno važno da se pridržava uputa i zapamtite – vaša se nervoza i nesigurnost prenosi i na njih.

Kako izgleda smještaj?

Najčešće varijante smještaja dostupne za vrijeme trajanja ljetnih kampova su u obitelji ili u domu. Smještaj u obitelji idealna je prilika za dijete da razgovara na stranom jeziku i sazna puno više o životu u zemlji koju posjećuje. Kako bi se bolje osjećalo i kako bi mu boravak bio ugodniji, treba biti spremno prilagoditi se svakodnevnom životu obitelji domaćina no odnos između ukućana razvija se vrlo brzo. Druga opcija je smještaj u učeničkom domu. Tamo se soba dijeli s drugim učenicima (jednim ili više njih) i ovakav smještaj bolji je za onu djecu koja su samostalnija i nije im problem samo stalno brinuti o sebi i svojim obavezama. Koju opciju ćete izabrati ovisi o željama vašeg djeteta ali i o tome gdje će se osjećati ugodnije i sigurnije tijekom trajanja kampa.

Kako mogu kontaktirati svoje dijete?

Jednostavno ga nazovite. Domovi imaju telefone, kao i obitelji kod koji se odsjeda. Ukoliko želite imati slobodu razgovora kad god vam to odgovara i dijete zna kako koristiti mobilni uređaj, možete mu ga dati na korištenje.

Dobrodošli u ljetni kamp!

Napredak koji djeca postignu u 2 do 4 tjedna provedenog u ljetnom jezičnom kampu učeći strani jezik, jednak je onom kojeg postignu u godinu dana učeći strani jezik u svojoj osnovnoj ili srednjoj školi. No akademski napredak nije jedino što će djeca i mladi ostvariti u nekoliko tjedana jezičnog kampa, to je i iskustvo za cijeli život. Ovime postaju odgovorniji, samostalniji i samopouzdaniji u sebe i svoje mogućnosti. Nuspojave su i nova prijateljstva te želja za provođenjem aktivnog ljeta čak i za vrijeme školskih praznika.

Još uvijek nije prekasno za aktivne ljetne praznike stoga dodatne informacije i upute o ljetnom jezičnom kampu pogledajte na stranici IntegralEdu.hr.

Ukoliko želite saznati odgovore na baš sva pitanja za roditelje, donosimo iscrpan vodič.

Savjeti za roditelje

Foto: Unsplash, IntegralEdu

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori