Malo drugačiji božićni ukrasi

ukrasi-bozic-1

Ukrašavanje doma u blagdansko vrijeme jedna je od stvari kojoj se mnogi od nas najviše vesele i predstavlja odličan izgovor da se prepustimo veselom božićnom kiču.

Razne svjećice i rasvjetna tijela služe da bar vizualno utoplimo svoj dom u zimskim mjesecima.

Ukrasi u crvenoj, zelenoj i zlatnoj boji jasno označavaju početak blagdanskog perioda, a sve je popraćeno (uvijek istim) blagdanskim pjesmama. Ovakvo okruženje ujedno je i najbolji način da se ljude potakne na šoping ludnicu u kojoj blagdansko šarenilo i sniženja mame na svakom uglu.

U duhu takvog ambivalentnog doživljaja blagdanskog perioda izabrala sam nekoliko dizajnerskih predmeta koji pristupaju Božiću na drugačiji način – preispituju blagdanske rituale, kritiziraju popratni konzumerizam ili jednostavno nude nešto potpuno novo u širokom božićnom asortimanu proizvoda.

Vesele jaslice

Božićne jaslice jedan su od bitnih blagdanskih dodataka u domu, a talijanskom brendu Alessi poslužile su da se poigra s temom religije. Josip, Isus i Marija u ovim privlačnim i neobičnim keramičkim figurama izgledaju poput vesele trojke s nekoliko kućnih ljubimaca. Vrlo duhovita i neočekivana interpretacija religijskog događaja kojeg smo navikli vidjeti isključivo u tradicionalnom obliku.

ukrasi-bozic-nativity

Suvremene jaslice

Minimalizam je odavno ušao u naše domove, pa zašto tu ideju ne bismo doveli do njezinog maksimuma? Dizajner Sebastian Bergne odlučio je apstrahirati ideju jaslica do neprepoznatljivosti. Za razliku od uobičajenih figurica koje vrlo jasno prikazuju glavne aktere koji su prisustvovali Isusovom rođenju, jednostavni drveni blokovi razlikuju se samo po boji, obliku i veličini, a na vama je da prepoznate koja točno koga predstavlja.

ukrasi-bozic-colour-nativity-2

ukrasi-bozic-colour-nativity

Svijeća za one nestrpljive

Dok božićne pjesme na radiju sve ranije počinju označavati blagdanskih period, iščekivanje ovog blagdana postaje sve teže. Dizajnerica Anne Lehmann osmislila je za danskog proizvođača Normann Copenhagen svijeću koja služi kao vizualna prezentacija prolaska vremena. Umjesto klasičnih svijeća koje se četiri puta pale ususret Božiću, njihova minimalistička varijanta pomoću crnih horizontalnih linija osigurava drugačiji početak adventa. Posebno za ovogodišnji Božić dizajnerica je obnovila izgled svijeće dodatkom vrlo privlačnih floralnih ukrasa.

ukrasi-bozic-svijeca

Složivi snjegović

Dizajneri iz Fruitsuper studija odlučili su se boriti protiv blagdanskog kiča pomoću jednostavnih i zabavnih snjegovića. Set se sastoji od 12 složivih dijelova koji su dovoljni da se napravi 3 vesela snjegovića, a razne kombinacije dijelova osiguravaju čak 81 različitu figuru čime svaka dobiva na autentičnosti.

ukrasi-bozic-stackablesnowmen

Zamrznute svijeće

Zamislite da u ruci držite svijeće, lagano ih ispustite i zamrznete upravo u tom trenutku. Ta ideja vodila je dizajnericu Josefin Hagberg u njenom dizajnu minimalističkih svjećica za Design House Stockholm koje predstavljaju jednu decentnu viziju božićnih ukrasa.

ukrasi-bozic-josefin-hagberg

Komentari