Majstori šminke, kostimi i scenografija na izložbi

Izložba ‘Suvremena kazališna i filmska scena 2013. – 2015.’, bijenalna izložba Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnika (ULUPUH), otvara se danas, u Galeriji Karas, s radovima petnaestero kazališnih i filmskih primijenjenih autora. Umjetnike za izložbu izabrao je Umjetnički savjet Sekcije, u kojemu su Miljenko Bengez, Dinka Jeričević i Doris Kristić, a likovni postav izložbe potpisuje Ivana Bakal.

kostimi

Po riječima Martine Petranović, teatrologinje s Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, ovogodišnji izbor umjetnika i radova ukazuje na kvantitativnu prevlast kostimografa i kostimografskih radova, nešto manji udio scenografa i skromniji broj oblikovatelja svjetla, a upadljiv je izostanak majstora šminke i perike te majstora krojača kojima je upravo ULUPUH-ova sekcija pružila okrilje za promoviranje važnosti njihovoga rada i neophodnosti njihovih struka u kazalištu.

kostimi 2

Izloženi radovi ostvareni su najvećim dijelom u nacionalnim i institucionalnim kazalištima diljem Hrvatske i izvan njezinih granica, te manjim kazalištima i nezavisnim skupinama poput ‘Bacača sjenki’ ili Triko cirkus teatra, a dijelom su tu i radovi s područja filma i televizije te reklamne industrije. Na izložbi, otvorenoj do 14. lipnja, svoj rad predstavljaju Ivana Bakal, Barbara Bourek, Marta Crnobrnja, Igor Dobranić, Jelena Đanko, Martina Franić, Dalibor Fugošić, Dalibor Laginja, Mario Leko, Katarina Radošević Galić, Vedrana Rapić, Irena Sušac, Marija Šarić Ban, Jadranka Tomić, Mirta Vekić.

Foto: Facebook

Komentari