Hrvatska gastro blogerica koju Instagram obožava

maya-smoothieodheljde

Bloganje je poprimilo jednu sasvim novu dimenziju otkako se u priču uključio Instagram. U početku samo zabavna društvena mreža na kojoj se razgledavaju fotografije prijatelja, ubrzo je prerasla u društveni fenomen, snažan marketinški medij i savršeno plodno tlo za samopromociju pojedinaca koji svojim projektima, hobijima i zanimanjima žele doprijeti do šire publike. Neki su pojedinci pomnim održavanjem svojeg profila uspjeli dotaknuti zlatnu žilu, probiti se van granica svoje zemlje te u kratkom roku pridobiti jako veliki broj followera. Među njima je i Maja Brekalo, hrvatska gastro blogerica, po zanimanju stjuardesa, a u slobodno vrijeme zaljubljenica u zdravu prehranu i lijepu fotografiju.

maya-Chia-puding-s-citrusima

Pod imenom Delicious and Healthy by Maya vodi svoj web blog i Instagram profil na kojem kroz divne fotografije i jednostavne recepte dijeli svoju ljubav prema hrani, pokušavajući inspirirati druge i dokazati da zdrava prehrana nije komplicirana. Da joj to itekako uspijeva dokazuje činjenica da ima čak 132 tisuće followera, brojka koju nije nimalo lako dostići i koja zahtijeva puno truda i ulaganja. No Maji to, čini se, polazi za rukom s velikom lakoćom.

Maja Brekalo

Maja Brekalo

U nastavku doznajte ponešto o njenoj inspiraciji i pogledu na zdravu prehranu!

1. Kako je iz ljubavi prema kuhanju došlo do potrebe da je podijeliš s drugima i pokreneš blog?

Još od djetinjstva hrana i kuhanje su moja velika ljubav, a s vremenom se razvila i želja za dijeljenjem te strasti s drugima. Počelo je s krugom najbližih prijatelja i zajedničkim večerama gdje sam redovito dijelila recepte za svima uglavnom nova i drugačija jela, osobito deserte – moje zdrave inačice klasičnih jela ili pak totalne izmišljotine. Instagram i blog su nekako produžetak toga. Ideja o blogu mi se godinama motala po glavi i doista sam trebala to puno ranije napraviti, ali su me kočile vlastite nesigurnosti, odnosno strah od javnosti.

Spirulina-vanilija chia puding s jagodama

Spirulina-vanilija chia puding s jagodama

2. U vrlo malo vremena si skupila rekordan broj followera na Instagramu, u današnje vrijeme vrlo važnu i relevantnu društvenu mrežu za gastro blogere. Koji je tvoj recept za uspjeh?

Instagram je odigrao ključnu ulogu u stjecanju samopouzdanja. Spoznaja da ljude zanima što imam za reći i napisati te da ih moje kreacije inspiriraju da se i sami okušaju u kreiranju zdravijih, a ukusnih jela, dala mi je krila i hrabrost da se otisnem i na put pokretanja bloga. Na Instagramu su se na početku stvari odvijale sporo, jer je svaki početak težak, no to je bio period postupnog stjecanja samopouzdanja te otkrivanja i stvaranja vlastitog stila. U tom sam periodu također stekla najbliže Insta frendice koje su mi postale i ostale prave prijateljice. Poseban je osjećaj sreće i pripadanja kad se povežeš i upoznaš s ljudima koji dijele istu strast, a foodie zajednica na Instagramu je doista prekrasna i poticajna sredina uz koju sam puno naučila i razvila svoje vještine.

Pizza s korom od heljde i chia sjemenki

Pizza s korom od heljde i chia sjemenki

Još u lipnju prošle godine sam imala manje od tisuću sljedbenika, a onda su se stvari počele jako brzo odvijati tako da sam od kolovoza do danas prikupila više od 130 tisuća. Recept za uspjeh? Hm, mnogi su me to pitali… Mislim da je ključna odlična fotografija, no isto tako da samo to nije dovoljno jer na Instagramu postoji bezbroj fantastičnih fotografa koji nisu nikad postigli veći uspjeh. Bitan je spoj više faktora, uz fotografiju i recepti koji su na neki način drugačiji, interakcija sa sljedbenicima i drugim foodiejima te pozitiva koja se iščitava iz tekstova. Ono što se pokazalo kao bitna stvar u uspjehu mog profila je bila moja sposobnost motiviranja i inspiriranja drugih. A to mi je i bila želja, motivirati i obučiti.

Overnight oats

Overnight oats

3. Imaš li uzore na svjetskoj blogerskoj sceni čiji rad te fascinira?

Jedan od najvećih uzora definitivno mi je @talinegabriel te moje drage prijateljice, uspješne blogerice i genijalne cure: @rebelrecipes, @missmarzipancom, @amylecreations, @chocolatecoveredkatie, @blueberrysmoothies.

Tortice od mrkve

Tortice od mrkve

4. Od kuda crpiš inspiraciju za svoje recepte?

Moji su recepti najčešće proizvod razmišljanja što bih s određenim sastojcima mogla napraviti ili je to neka luda kombinacija onog što imam u hladnjaku, a ponekad inspiraciju pronađem u Instagramu i cijeloj ekipi genijalnih foodieja s kojima tamo komuniciram.

Juha od blitve s kvinojom

Juha od blitve s kvinojom

5. Je li danas komplicirano hraniti se zdravo? Tko je glavni degustator delicija u obitelji?

Je li komplicirano? Nije nimalo kompliciranije od konvencionalnog načina prehrane pod uvjetom da inače pripremate hranu kod kuće. Dapače, uz malo planiranja može se vrlo jednostavno i fino jesti svaki dan, bez gubljenja sati na kuhanje. Upravo kroz kreiranje jednostavnih i cjelovitih jela, pokušavam omogućiti zaposlenim ljudima da u današnjem užurbanom ritmu lakše organiziraju svoju prehranu, a da jedu fino i zdravo svaki dan. Upravo je ta dogma kompliciranosti ono što bi htjela opovrgnuti. Dogma da je zdrava hrana skupa i komplicirana. S obzirom da zastupam sezonsku prehranu baziranu na povrću i voću, integralnim žitaricama i mahunarkama, sjemenkama i orašastim plodovima te uz dodatak zdravih proteina to doista ne mora biti tako.

Glavni degustatori smo suprug i ja. On obožava sve što napravim pod uvjetom da ne pretjeram sa čilijem.

Smoothie od jagoda

Smoothie od jagoda

6. Imaš li neke određene planove za budućnost što se tiče prenošenja tvog kulinarskog znanja na druge?

Veliki sam gurman i hrana mi puno znači na emocionalnoj razini, veseli me i uz nju vežem sreću, užitak, zdravlje i pozitivu. U budućnosti bih željela podići na višu razinu ono što već radim, podučavati i inspirirati druge da jedu jako finu, ali i zdravu hranu radi koje će se dobro osjećati u svom tijelu, biti zdravi i lijepi i tako posljedično doprinijeti vlastitoj sreći. Prenositi svoje znanje, kreativnost i strast putem Instagrama i bloga, ali i posvetiti se podučavanju putem radionica kuhanja, te pisanju kuharica i programa zdrave prehrane. Htjela bih pokazati da zdrava hrana ‘na moj način’ nije kompromis nego užitak.

Palačinke od rižinog brašna

Palačinke od rižinog brašna

maya-Sladoled2

Sladoled od spiruline i maline

Foto: Maja Brekalo

Komentari