Lunarova umjetnička avantura u Kolumbiji

post

Foto: Marlon Garcia

Veliki međunarodni festival knjiga Feria del Libro 2016 koji se po 29. put održava u Bogoti u Kolumbiji, ove je godine, između mnogo gostiju i iznimno bogatog programa, ugostio i Hope Box, tzv. pokretni umjetnički projekt koji djeluje iz Nizozemske, no pokreće umjetnike i umjetničke projekte po Europi i cijelome svijetu.

DSC03051

DSC03035

Jedan od članova i stalnih suradnika, hrvatski umjetnik Slaven Kosanović Lunar je kao dio ovog odličnog projekta, zajedno s osnivačicom Hope Boxa, Rienke Enghardt posjetio Feria del Libro 2016. U nizozemskom paviljonu dogovarala se i odvijala interakcija kultura te su osim Lunara i Rienke Enghardt sudjelovali i značajni nizozemski kulturnjaci – pisac Ces Noteboom, ilustrator Philip Hopman, pisac Ted van Lieshout i još mnogi drugi sudionici.

DSC03033

DSC02920

Njihov zadatak bila je suradnja s lokalnim autorima u sklopu udruge koja nastanjuje prostor u sklopu zeljezničke stanice Estacion da la Sabana te koji se tamo bave dizajnom, arhitekturom, plesom i performanceom. U suradnji s lokalnim autorima realizirali su seriju umjetničkih, street art radova na zidovima te su dogovarali zanimljivu suradnju s vrsnom panamskom ilustratoricom Alejandrom Soto koja je iz Panama Cityja ‘potegnula’ do susjedne zemlje.

DSC02878

DSC02763

Nakon odličnog iskustva projekta u sklopu Estacion de la Sabana boravili su u Familiji Ayara, udruzi koju vode jedan od glavnih rap protagonista Kolumbije, Don Popo, koji okuplja hip hop ekipu i mlade aktiviste. Na toj lokaciji su također ostavili svoj umjetnički trag na vanjskome zidu kojeg je slijedio breakdance performans. Pozitivna energija koja se opipljivo mogla osjetiti pri svakom susretu, upoznavanju i tijekom raznih umjetničkih akcija sudionike je naprosto oduševila. Odličan je osjećaj da se i na drugom kraju svijeta susreću istomišljenici kojima je u fokusu kreativnost, dobro, širenje dobra te njegovo jačanje usprkos ispolitiziranom svijetu.

DSC02759

DSC02680

Bogota kao treći najveći grad Južne Amerike ostavlja impresivan utisak svakom posjetitelju zbog svoje veličine, dok zbog smještaja na 2600m nadmorske visine zna otežavati inače neometano disanje. No, to nije spriječilo naše putnike da ga potpuno (ili baremo koliko su maksimalno mogli) ne istraže. Grad je okružen predivnim gustim šumama koje se izdižu na planinskom masivu Andi. Klima je prilično promjenjiva, za vrijeme trajanja festivala počelo je kišno razdoblje, no popraćeno jarkim suncem tako da su protagonisti putovanja uspijeli i izgoriti na suncu.

DSC02666

DSC02682

Bogota je fascinantan grad, prepun kontrasta i znamenitosti. Svaki posjetitelj i putnik trebao bi posjetiti njihov Botterov muzej, botanički vrt, vidikovac na 3100m visokom svetištu Monserrate odakle se pruža fenomenalan pogled na cijeli grad i šume koje ga okružuju. Bez obzira na čudesnu atmosferu grada, nije siguran za večernje šetnje te je najbolje organizirati razgledavanje tijekom dana, dok impresije i plan za idući dan obavljati za vrijeme večere. Rano lijeganje i rano ustajanje nije loša stvar za amortizaciju jetlaga po povratku jer 7 sati razlike se poprilično osjeti.

DSC02650

DSC02979

Foto: Slaven Kosanović Lunar

Komentari