Hrvatska se predstavlja na Londonskom bijenalu dizajna

utopian (6)

Za predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna koji se održava premijerno ove godine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) odabrali su projekt čiju kustosku koncepciju potpisuje autorica Maša Milovac i tim suradnika pod nazivom „Utopijski kolektiv“.

Mauro Massarotto

Mauro Massarotto

Riječ je o prvom izdanju te manifestacije koja je ambicija postati najreprezentativnijim europskim izložbenim, a ne sajamskim, događanjem u području dizajna. Londonsko bijenale dizajna, organizirano u partnerstvu s Jaguarom, održat će se u prostoru Somerset Housea od 7. do 27. rujna 2016. i okupit će predstavnike iz 37 zemalja svijeta.

utopian (1)

Tema prvog bijenala povezana je s obljetnicom prvog izdanja knjige „Utopia“ Thomasa Morea (1516.) pa su organizatori pozvali sudionike da pod zajedničkim naslovom „Utopia by Design“ kroz suvremene dizajnerske pristupe preispitaju aktualnost utopijske ideje te da se pozabave jednim od temeljnih pitanja čovječanstva danas.

Kustoski koncept Maše Milovac i tima suradnika naslovljen „Utopijski kolektiv“ odabran za predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna bazira se na odmicanju od očekivanog i poznatog. S obzirom na pomalo zastarjeli format reprezentacije te imajući na umu zadanu temu „Utopia by Design“, „Utopijski kolektiv“ zamišljen je kao nekonvencionalni eksperimentalni proces s ciljem istraživanja rada kolektiva i rada u kolektivu, odnosno statusa zajedničkog, sinergijskog i suradničkog kao jednog od mogućih formata dizajnerskog djelovanja.

UtopianCollective_LoveYourEnemy

Tim dizajnera „Utopijski kolektiv“ kojeg čine Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Maja Kolar, Maša Poljanec, Oleg Šuran, Mauro Massarotto, Mauricio Ferlin i Hrvoje Živčić okupljen je za potrebe ovog predstavljanja te čini njihovu prvu zajedničku suradnju!

T.B.

Komentari