Ljetovanje u trudnoći

To što ste u drugom stanju ne znači da ne možete uživati u ljetnim radostima 🙂 Jedino, ako vam naravno tako ne odredi vaš ginekolog, ali ako je sve u redu, prvom prilikom put pod noge i na uživanje, jer ste sada u stanju kada to itekako zaslužujete.

11386492_1864063453819273_182923695_n

@jaime_king

U svakom dijelu trudnoće se treba obratiti pažnja na neke druge stvari. Kao što se u svakom tromjesečju različito osjećate i imate različite simptome, tako morate i uživati i paziti na drugačiji način. Ako se odlučite putovati u prvom tromjesečju, znajte da to nije najbolje vrijeme za putovanje. Prvih tri mjeseca je razdoblje trudnoće u kojem se trudnice uglavnom osjećaju loše i slabo, pa vjerojatno ni njima samima neće biti do ničega, a kamoli do putovanja.

Ali zato je drugo tromjesečje idealno za putovanje! 🙂 Ako je sa vašom trudnoćom sve u redu, nemate što razmišljati. Samo se opustite i uživajte. Treće tromjesečje i nije najbolje za putovanje, posebice ako se odlučite putovati sa avionom. Ja bi vam savjetovala da u trećem tromjesečju zaboravite na avion. Neke aviokompanije ne dopuštaju trudnicama let od 28 tjedna nadalje, dok niti jedna ne dopušta putovanje avionom od 36 tjedna na dalje. Ako se vi dobro osjećate i nemate za preći dalek put, nemojte dopustiti da vas išta koći, nego krenite na more. Uživajte u potpunosti u ljetnim radostima, jer sve u čemu vi uživate, uživa i vaša beba.

doutzen

@doutzen

Kako bi se osigurali na putovanju, pripazite: 

– da sa sobom nosite sve trudničke papire i nalaze koje imate, u slučaju da vam zatrebaju

– izbjegavajte bilo kakve fizičke aktivnosti kao što je primjerice vožnja bicikla

– pazite na dovoljan unos tekućine i pazite na vrstu hrane koju unosite u organizam

– temeljito perite voće i povrće prije konzumacije, te nikako ne jedite sirova jela (jaja, riba, meso), kao i nepasterizirane mliječne proizvode

– ponesite sa sobom dovoljno vitamina i medicinskih preparata koje konzumirate, kako vam ne bi ponestalo

– izbjegavajte javne wc-e

Ono na što posebno trebate pripaziti za vrijeme ljetnih mjeseci je sunce, koje nije zdravo za nikoga, a kamoli za trudnice, barem ne pretjerano! Pretjerano izlaganje suncu može vam uzrokovati pretjerano zagrijavanje tijela, što može povisiti temperaturu ploda.

kourtneykardash

@kourtneykardash

Osim toga u trudnoći ste skloniji pojavljivanju pigmentacijskih mrlja na koži, kojih neće biti ukoliko se klonite sunca. Kreme za samotamnjenje u trudnoći izbjegavajte jer još nije sto posto sigurno da li sastojci kreme koji se apsorbiraju kroz kožu do djeteta, mogu naštetiti plodu.

Naravno ne preporuča se skroz izbjegavati sunce, ali pazite u koje vrijeme i na koliko mu se izlažete. Jutarnje i kasno posljepodnevno izlaganje suncu može biti zdravo, jer će vas zaštitit od anemije, dobro će utjecati na vaše raspoloženje, utjecati će na zdravlje zubi i čvrstoću kosti, te će se smanjiti rizik od razvoja rahitisa.

Boravak na suncu ograničite ujutro do 10 sati, te ne izlazite na sunce do 17h, jer je u tom razmaku ultraljubičasto zračenje najštetnije.

albameditacija

@jessicaalba

Ako je i na moru temperatura nepodnošljiva, pokušajte se rashladiti na sljedeći način:

1. Nosite uz sebe vodicu u spreju, sa kojom ćete se uvijek moći rashladiti. Vodicu možete kupiti u ljekarnama, a radi se o termalnoj vodi, koja će vam savršeno pasati po vrućinama.

2. Ukoliko se morate kretati po suncu, birajte samo svijetlu odjeću, koja reflektira sunčeve zrake.

3. Kako ne bi dehidrirali uz sebe uvijek imajte bocu sa vodom!

Naravno za vrijeme vrućina izbjegavajte slanu hranu, odmarajte se što češće, a bilo bi dobro i kada bi prilikom odmaranja podigli noge u povišeni položaj, kako bi izbjegli naticanje.

Uz mali oprez uživajte na moru maksimalno, jer more liječi sve 🙂

Foto: Instagram

Komentari