Ljeto IN Croatia: Zadar

Iako se ovih dana opraštamo od ljeta, još se može uhvatiti koji dan ili vikend za pravi rajski odmor u prekrasnom Zadru. Ovog ljeta Zadar je još jednom dokazao da je hit destinacija sa svojom bogatom ponudom za sve koji traže ugodni spoj odmora i zabave. Ovaj grad diše punim plućima u srpnju i kolovozu, ali zrači posebnom energijom i u rujnu.

Iako sam većinu svojih ljeta proveo u Zadru, nisam bio ni svjestan koliko je poseban i lijep ovaj grad dok nisam počeo više putovati po Jadranu. Tada bi se svaki put vratio u Zadar i počeo primjećivati kako Zadar ima mnoge sličnosti s primjerice Dubrovnikom ili Splitom. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam se jednom vratio iz Dubrovnika – dok me zadarski barkajol prevozio do poluotoka uživao sam u pogledu na zadarske zidine, baš kao što ih ima i Dubrovnik. Doduše, ne bih rekao da su zadarske zidine jednake kao dubrovačke, ali i na njih se također može popeti, prošetati se i zabavljati se u poznatoj oazi The Garden. Zadar ima još mnogo toga što ga čini privlačnim.

garden zadar

A što vidjeti u Zadru? Možete provesti cijeli dan u obilasku grada. Od raznih prekrasnih crkava koje se nalaze na samom poluotoku, izdvojio bi Sv. Stošiju i simbol grada Zadra, crkvu Sv. Donata, prekrase trgove kao što su Narodni trg, Trg pet bunara i Trg Ivana Pavla II. – sve je to samo djelić bogate arhitekture, kulture i povijesti. A činjenica da se u blizini svi tih atrakcija nalaze i super lokali koji jednako privlače pažnju, dodatna je potvrda kako je Zadar uklopio povijest i kulturu s brojnim novitetima što stvara veliki interes i zanimljivosti u srcu grada.

zadar

Fosa

Prošetajte ulicama grada; Kalelargom, pa najmanjim kalama i brzo ćete stići u epicentar zadarskog noćnog života – zadarsku Varoš. Kafić do kafića, restoran do restorana, Varoš uvijek bruji nekakvom divnom, veselom i živom energijom. Obavezno popijte koktel ili aperativ u Kultu i Dišpetu jer će vas tu uvijek dočekati dobar početak izlaska. Zadar ima raznih lokala koji nude odličnu zabavu, a i one s opuštajućom atmosferom kao što su La Bodega, prekrasno uređen The Bar i ultra popularni open-air lounge barovi Ledana i Svarog. Pravi ljubitelji gastronomije svakako bi trebali posjetiti restorane Foša, Niko i mog osobnog favorita, Bruschettu. Ne samo da svaki od navedenih restorana nudi najfinije gastronomske delicije, nego su također prvoligaši kada se radi o ambijentu, lokaciji i gostoprimstvu što ostavlja svakog gosta oduševljenim i ispunjenim.

trg 5 bunara zadar

PZ-danu

Još uvijek možete uživati u morskim radostima, tu su gradske plaže Borik, Kolovare i Uskok. Iskreno, meni se najljepše kupati na zadarskoj rivi. Tu se preko ljeta teško može pronaći slobodno mjesto kod svjetski poznatih morskih orgulja, pa slobodno krenite na drugu stranu prema Foši i moći te uživati u istom, malo mirnijem doživljaju. Skakati s rive u prekrasno i čisto more mi je jedna od najdražih atrakcija u gradu. A navečer, kada sunce zalazi, uživajte u najljepšem pogledu koji okuplja brojne posjetitelje Zadra.

Zalazak sunca zadar

Ako planirate provesti još koji dan u Zadru, iskoristite to vrijeme i za posjet okolici. Biograd, otok Pag, otok Vir, popularan Pine Beach u Pakoštanima, Nin, otok Ugljan i predivna plaža Sakarun na Dugom otoku samo su neke od hit destinacija u blizini. Ukoliko želite dan iz snova za punjenje baterija, tu su mnogi resort hoteli koji nude savršen odmor s vrhunskim spa & wellness uslugama. Falkensteiner Iadera & Diadora je moj prvi izbor jer su me očarali pri prvom posjetu. Svatko zaslužuje barem jedan takav dan uz prekrasne bazene i predivnu privatnu plažu koja gleda na tirkizno more i planinu Velebit.

Sakarun

Sakarun

Sada kada se moramo oprostiti s ljetom, nema boljeg grada od Zadra da napravimo taj posljednji pozdrav s ljetnim suncem. Do sljedećeg #ljetoincroatia!

Explozija-Boja-u-ZD

Foto: Ljeto IN Croatia (Instagram @ljetoincroatia)

Komentari