Ljeto IN Croatia: Ljeto puno boja u Istri

Vjerujem da će svatko tko posjeti Istru odmah prepoznati jednu posebnu stvar o ovom dijelu Hrvatske, a to je da je Istra puna prekrasnih boja. Od zelenih šuma i prekrasnih istarskih vinograda, crvene zemlje istarskog tla pa do žarkih boja koje prekrivaju fasade većine zgrada i vila – Istru sam doživio u bojama.

Umag

Umag

U Istri sam se našao na par dana, a prva postaja mi je bio Umag. Iako je Umag najpoznatiji po ATP-u, teniskom turniru koji se održava u srpnju svake godine, grad ima dodatnih aduta koje može ponuditi svima koji se nalaze u njegovoj blizini.

ljetoincroatia-umag-atp

ATP Umag

ljetoincroatia-ATP-match

Od finih restorana, kafića i slastičarnica koje se nalaze odmah uz obalu i pružaju prekrasan pogled na more, sam centar Umaga svojom arhitekturom i kulturom fascinira mnoge.

ljetoincroatia-umagriva

Jedan od najzanimljivijih načina za doživjeti ovaj grad je vožnja biciklom. Iz Park and Ride servisa možete se provozati gradom biciklom i istraživati najzanimljivije dijele grada i okolice Umaga. Ovaj servis za iznajmljivanje bicikala otvoren je svaki dan od 6 do 24 sata i jedinstven je način da brzo prijeđete grad istovremeno ga upoznavajući. Definitivno bih svakome preporučio da iskoristi ovakvu uslugu, meni savršen spoj rekreacije i korisnog, a i vrlo razigran način za doživjeti Umag.

ljetoincroatia-Umag-Bicikil

U Umagu se može dobro provesti uz razne atrakcije. Od muzeja i galerija, primjerice Galerije Marin, jedne od najpoznatijih umaških kulturnih adresa, pa do kupanja u Umagu i okolici i sve do noćnog života, Casina Elite u hotelu Melia Coral ili jednog od lokala u naselju Stella Maris, u Umagu se ima što za vidjeti i doživjeti.

ljetoincroatia-stellamaris

Stella Maris

ljetoincroatia-Ulje-Istria

A samo nekoliko kilometara udaljen od Umaga nalazi se Novigrad, ili Cittanova, kako se kaže na talijanskom. Ovaj grad je definitivno jedno od mojih najdražih otkrića u Istri. Iako je malen, ovaj ribarski gradić zraći posebnošću. Kad kažem da je Istra puna raznih boja, onda se prvenstveno sjetim Novigrada.

ljetoincroatia-novigrad9

Jednostavno nećete moći odoljeti fotografiranju i razgledavanju svih tih šarenih kišobrana koji vam vise iznad glave dok šetate ovim gradom, jedan umjetnički efekt koji će zbilja obilježiti posjet Novigradu.

ljetoincroatia-novigrad8

A u sklopu sa šarenim kišobranima nalaze se raznih lokali koji imaju neku posebnu vibru i također su obojeni tim žarkim bojama.

ljetoincroatia-novigrad4

ljetoincroatia-novigrad3

 

Ovaj grad i na tmuran dan budi sve oko sebe. Iako ovaj nije velik i može popriličnom brzinom obići, Novigrad je jedno od onih mjesta u kojima ćete se zadržati duže nego planirano, i to bez znanja. Valjda je to i čar ovog gradića, da te toliko okupira svojim bojama da se u kratko vrijeme sam izgubiš u čaroliji. Ali za vrijeme te čarolije, da bude što slađi provod, moram spomenuti da Novigrad ima odličnu gastro ponudu i da ne možes pogriješiti sa svojim zborom gelata u bilo kojoj od gradskih slastičarnicama.

ljetoincroatia-novigrad10

ljetoincroatia-novigrad7

Nije ni sve na obali – i unutrašnjost Istre ima svoju posebnu ljepotu i bogatu ponudu. Blizu Umaga su Buje, Brtonigla, Grožnjan, Motovun, i još mnogi drugi prekrasni istarski gradovi. Ovog puta sam se odlučio za Grožnjan, jedan mali umjetnički grad koji me oduševio od prvog pogleda na vrh brdašca na kojem je smješten.

Grožnjan

Grožnjan

Grožnjan je proglašen gradom umjetnika i zaslužio je takvo priznanje, s više od 64 umjetničke galerije. I u ovom gradu sam se našao okružen raznim bojama.

ljetoincroatia-groznjanKuca-stara

Panorame Istre koje Grožnjan nudi, spoj zelenila i plavog mora… gotovo da pomisliš da se upravo nalaziš u Toskani. A umjetničke galerije su definitvno vrijedne vašeg posjeta i ako ste sretnik možda naiđete umjetnike dok stvaraju svoje kreacije.

ljetoincroatia-groznjan

Dok obilazite grad i galerije, posjetite trgovinu tartufa Zigante i opustite se u svijetu tartufa s raznim finim degustacijama koje ovaj dućan nudi. Siguran sam da nećete moći napustiti Grožnjan bez barem jedne od tih delicija.

Zigante tartufi

Zigante tartufi

ljetoincroatia-vinograd

Na kraju vam moram preporučiti da prije polaska iz Grožnjana svratite do Kaya Energy Bara. Ovaj obiteljski objekt je nevidljiv spoj gastro, dizajna i prirode, poseban prostor koji će vas očarati čim uđete u njega. Od bogate ponude, definitivno se odlučite za svježe iscijeđen sok, a i također za platu pršuta, sira i maslina – najbolje od istarske ponude.

Kaya Energy Bar

Kaya Energy Bar

Istra je uistinu posebna i jedna vrsta hedonizma koji bi svakom preporučio jer mene je posjet definitivno oduševio.

Komentari