Ljeto IN Croatia: grad Varaždin

Često puta zaboravimo da ljeto ne znači samo provod ili odmor uz našu Jadransku obalu – kontinentalna Hrvatska ima puno toga za ponuditi svima onima koji žele zanimljivo i zabavno ljeto. Varaždin je prekrasan grad, pun povijesti, kulture i prirodne ljepote. Barokni grad koji se nalazi u sjevernozapadnom dijelu u nekoliko je navrata u zadnjem desetljeću bio proglašen kao najbolje turističko mjesto kontinentalne Hrvatske. Takve titule i priznanja je i zaslužio, mene je osvojio još kada sam ga posjetio prvi put.

Spancirfest

Na prvi pogled zaljubite se u ovaj bajkovit grad koji vas odvede u neko drugo stoljeće. Pun raznih boja, prekrasne i povijesne arhitekture, bogat umjetničkom baštinom i s posebnim toplinom, Varaždin je pravo osvježenje za sve one koji traže posebnu ljetnu priču. Osobito ovih dana, kada traje jedan od najpoznatijih Hrvatskih festivala – Špancirfest.

Muzej

Iako se Špancirfest održava od 1999., ovaj ulični festival se etablirao kao jedan od najvećih i najpoznatiji festivala u Hrvatskoj. Ulice Varaždina postale su fascinantno odredište prepuno raznih zabavljača i umjetnika koji trenutno donose mnogo zabave svim posjetiteljima, a da ni ne govorim o dodatnom šarmu koji također hara cijelim gradom. Svima bih preporučio posjet Varaždinu ovih dana, od najmlađih do najstarijih, jer ovaj festival ‘dobrih emocija’, kako ga mnogi nazivaju, spremio je bogat program za sve prisutne. Mene je najviše oduševio Vindijaland za najmlađe, a za nas ostale tu je sve od gastro ponude do zabavnih performansa te sjajnih koncerata.

Varazdin

Tijekom cijelog ljeta, Varaždin nudi razne zabavne programe od Dana performansa, Dana suvremenog Plesa, Ljeta u Varaždinu koji spaja glazbu, ples i kazalište te nadolazeći Trash Film Festival.

Kulture

Ako i ne stignete otići na festivale, sam posjet gradu će vas dovoljno zabaviti i osvojiti sa svojim raskošnim ljepotama. Varaždin je poseban po svom spoju prekrasnih povijesnih zgrada s prirodom. Tu je niz raznih očuvanih palača u centru grada što je osobito zanimljivo za razgledati, a i Gradski muzej uz Strossmayerovo šetaliste koji me potpuno uvjerilo da sam s nekim vremenopolovom otputovao u neko drugo vrijeme. Grad ne može biti fotogeničniji nego što je zbog čega je osobito lako uhvatiti ljepote grada s objektivom fotoaparata.

Palaca

Dok ste u Varaždinu obavezno se opustite uz finu hranu i razne delicije. Varaždinski mlinci su najbolji koje sam ikada probao. A ako ćete se u Varaždinu zadržati više dana, preporučio bih vam izlete u okolici. Tu su Čakovec, Krapina i Trakošćan – prelijepe destinacije koje bi vam mogle ljeto na kontinentu učiniti pamtljivijim.

Street-Art

Gastro

IMG_9974

Umjetnost

VZ

Komentari