Ljeto in Croatia: Dubrovnik i sve njegove okolne ljepote

Nije ni čudo da je u zadnjih par godina Dubrovnik postao jedna od top lokacija za snimanje serija i filmova jer grad s ovakvim spojem ljepote i kulture nije samo biser Jadrana nego i jedan od rijetkih bisera na svijetu.

Dubrovnik je zaista čaroban i poseban grad. Njega se može opisati, fotografirati i snimiti, ali svima bih preporučio da ga posjete jer to je najbolji način da se osjeti njegova posebnost. Sjećam se svog prvog posjeta Dubrovniku prije nekih desetak godina, tada sam mislio da sam u nekom filmom ili atrakcijskom parku, jer je grad bio kao iz neke bajke. Zidine, kule, gradska vrata i plavo Jadransko more koje okružuje grad – sve to čini ljepotu ovog grada i pridonosi čarobnom efektu.

Banje plaža

Kad krenete u obilazak, prvi savjet koji bi vam uputio jest da krenete što ranije iz nekoliko razloga. Kao prvo, zbog vrućine. Ako je dugo toplo ljeto, onda znajte da vas u Dubrovniku čekaju maksimalne temperature, zahvaljujući zidinama koje užare grad još i više. Zato krenite u obilazak ili što ranije u jutro, ili što kasnije u poslijepodnevnim satima, tako da izbjegnete najgore vrućine dok je sunce još visoko. Drugi razlog je gužva. Dubrovnik je pun cruisera zbog kojih ljudi preplave grad jedva čekajući posjetiti sve najveće atrakcije u starome gradu. Zato ne brinite ako obiđete najveće Dubrovačke atrakcije odmah ujutro – dok se stvore gužve vi ćete već uživati u nekoj kavani na Stradunu ili u nekoj maloj skrivenoj kali u gradu – ili ćete se osvježiti na jednoj od mnogih prekrasnih dubrovačkih plaža.

More-Dubrovnik

Dubrovnik

Banje Beach je jedna od najpoznatijih plaža gdje je more predivne plave boje, a tu je i zabavni East West Beach Club i prekrasan pogled na stari grad. Ipak, mnogi ne idu dalje od Banja u potrazi za kupanjem. Dubrovačka plaža Sveti Jakov je još jedan sjajan izbor, a uz Copacabanu i kupanje na Buži tu su još mnoge druge hotelske plaže, primjerice Rixos Libertasa, Hotela Bellevue i Excelsiora. Dubrovnik je grad koji zasigurno ima najluksuzniju ponudu, što se vidi i po brojnim hotelskim resortima. Od Excelsiora nedaleko od samog centra, do Hilton Imperiala, Bellevue Hotela, Rixos Libertasa, Importanne Resort Hotela, tu su i mnogi drugi koji su popunjeni tijekom cijele godine. Posebno moram pohvaliti Rixos Libertas zbog zanimljivog koncepta – naime on se nalazi na malom brdu te se sa svakim katom spušta bliže moru gdje su bazen i plaža, dok se predvorje hotela nalazi na jednom od gornjih katova. Hotel pruža prekrasan pogled na otvoreno more sa svoje raskošne terase i bazena. Ovaj pogled je sigurno jedan od najljepših ovdje.

Rixos-Libertas

Love-locks-Dubrovnik

Za vrijeme boravka u Dubrovniku, obavezno posjetite i Srđ putem žičare i uživajte u pogledu koji oduzimah dah. Ako imate vremena, sjednite u restoran Panorama i priuštite si pogled na grad sa samog vrha. Nezaboravno. Uz Srđ tu je i Stradun kojim ćete rado prošetati pri svakom posjetu starom gradu. Uzmite trenutak i zabavite se s već poznatim papigama koje vas čekaju na Stradunu, ne možete ih promašiti jer uvijek okupljaju brojne posjetitelje oko sebe. Priuštite si i odlazak na Bužu, gdje se možete osvježiti s pićem i uživati u pogledu na otok Lokrum, koji također savjetujem da posjetite. Ako imate hrabrosti, slobodno se pridružite ostalima u skokovima sa stijena u Buži – ne sumnjam u oduševljenje tim skokom, kao niti kao u oduševljenje sa samim Dubrovnikom.

Zidine

Pogled-sa-zidine

Kada se radi o gastro ponudi, Dubrovnik vam nudi sjajne restorane. Svakako preporučam 360° koji se nalazi samo nekoliko stepenica od poznatog Kings Landinga, zatim Pantarul Tapas Bar, Zuzori Restoran i Oyster & Sushi Bar Bota. Za kavu, sok ili čašu vina tu je Gradska kavana te poznata La Bodega, dok za one koji traže malo ležernije druženje preporučam Art Caffe, nedaleko od gradskih vrata Pile. Ovaj lokal sve oduševljava svojim interijerom i dvorištem. Na kraju večeri neka vas svi putevi odvedu u Revelin, najbolji tulum u zidinama grada.

Peljesac

Ston

Iz Dubrovnika se možete uputiti prema Pelješcu, Šipanu ili Korčuli. Orebić na Pelješću je predivan gradić, s prekrasnim pogledom na brda i Jadransko more. Ako iz Dubrovnika krenete vozilom prema Pelješcu, svakako posjetite i Ston. Definitivno će vam se svidjeti morske delicije iz ovog malog mjesta. S Pelješca vas kratkom vožnjom trajektom čeka Korčula koja pruža jednu zanimljivu priču, punu povijesti i kulture.

Korcula-ulicama

Korčula je prekrasan otok, jedna mirna oaza gdje možete napuniti baterije i podsjeća na Dubrovnik zbog svojih kula i kanonika. Na Korčuli bi vam preporučio da posjetite kuću Marca Pola i da naprosto prošetate gradom. Definitivno posjetite Massimo Cocktail Bar koji se nalazi na samom vrhu kule s koje se pruža nevjerojatan pogled. A kada ogladnite, moji izbori su Filippi restoran, Konoba Mareta i Pizzeria Tedeschi. Fina hrana sigurno je jedan od razloga zbog kojih ćete se vraćati Korčuli, ali i gastro ponuda cijelog otoka. Svakako posjetite i pješčane plaže mjesta Lumbarde te produžite do svima drage Vele Luke.

Korcula-kanonci

Tko kaže da se ove lokacije mogu vidjeti samo u poznatim serijama? Njih naprosto morate doživjeti iz prve ruke, a za Instagram fotografije neće vam biti potreban ni filter…

Massimo-Cocktail-Bar

Art-Caffe-Dubrovnik

Foto: Ljeto IN Croatia

Komentari