Organizirajte ormar za novu sezonu

ormar1 (3)

Bez obzira koliko veliki ormar imali, uvijek nedostaje još malo mjesta da bude organiziran i uredan. Najčešća pogreška je zadržavanje stvari koje jako dugo nismo nosili pod izlikom da nam ih je žao baciti ili da će se uskoro ‘vratiti u modu’. Sada je pravo vrijeme da napravite ljetno čišćenje ormara, da spremite ili da se riješite ljetne odjeće koja vam više ne treba i na prve police uvedete prijelazne odjevne komade za jesen. Donosimo vam pet koraka koji će vam pomoći da organizirate svoju odjeću i tako si pojednostavnite život.

Osigurajte čistu površinu na koju ćete izvaditi svu odjeću
Potreban vam je prazan krevet ili tepih na koji ćete odložiti svu odjeću iz ormara. Ormare je potrebno oprati i očistiti s laganim sredstvom za čišćenje kako bi odjeću mogli vratiti na mirisne i čiste police i ladice. Za ovaj pothvat budite spremni izdvojiti cijeli dan jer nakon što ste izvadili odjeću iz ormara, slijedi najteži dio, a to je odluka koje ćete komade zadržati, a kojih ćete se riješiti.

ormar2 (2)

Riješite se ljetne odjeće koju ne nosite
Odjeću odvojite u tri hrpe. Jedna neka bude za odjeću koju nosite, druga za onu koja je već ‘odslužila’ svoje ljeto, a treća neka bude za odjeću koju niste sigurni da li je zadržati ili je nekome pokloniti. Upravo je ta treća hrpa ona koja će vam zadavati najviše problema i oduzeti najviše vremena. Isprobajte tu odjeću i zapitajte se da li ste ju nedavno nosili, da li vam zaista dobro stoji i da li je klasičan ili ‘trendi’ komad odjeće. Ako odgovorite negativno na dva pitanja, znate što vam je činiti.

Odvojite strogo ljetnu odjeću i unesite prijelazne jesenske komade
Odjeća koja se nosi na plažu ili po velikim vrućinama nema više što raditi na prvim policama našeg ormara. Kratke hlače, kaftane i šešire spremite negdje za drugo ljeto. Izvadite ključne jesenske komade potrebne za malo niže ljetne temperature. Lagane košulje, kimona, prsluci i ostali prijelazni dodaci neka vam budu pri ruci kako biste ih mogli komponirati s ljetnom odjećom.

ormar2 (1)

Organiziranje prema prioritetu
Neka vam na dohvat ruke bude odjeća koju nosite tijekom cijele godine poput običnih bijelih majci ili topova koji se mogu nositi sami za sebe ili ispod košulje i jakne. Nakon toga složite ljetnu odjeću koju još uvijek možete nositi i jesenske prijelazne komade, a iza toga neka budu džemperi, jakne i deblja odjeća koju sigurno nećete nositi još neko vrijeme. Tako ćete se lakše odjenuti jer će vam sve što imate biti na vidljivom mjestu. Naravno bolje ćete moći procijeniti i koji su to komadi koji biste htjeli imati, a koji vam nedostaju u ormaru.

ormar2

Uložite u vješalice i kutije
Sada kada ste organizirali svoju odjeću, vrijeme je da ju vratite u ormar. Procijenite koliko vam treba novih vješalica i gdje bi se mogla uklopiti nova kutija u koju ćete spremite stvari ili odjeću za koju nemate mjesta na policama. Vješalice su savršena stvar jer pojedinu odjeću ne moramo glačati nakon što ju izvadimo iz ormara. Osim toga odjeća na vješalicama izgleda puno bolje i preglednije nego kada je samo složena.

ormar1 (2)

Foto: Pottery Barn, IKEA

Komentari