Tamara Žaja Miličić: Kada estetska kirurgija postaje prijatelj, a kada neprijatelj?

Postoje zahvati koji nam nikako ne koriste samopouzdanju, ali postoje oni koji to čine jednim dolaskom kirurgu ili stomatologu. Velika anketa koju je provela Američka akademija facijalne plastične i rekonstruktivne kirurgije pokazala nam je kako je konstantna prisutnost društvenih mreža u našim životima dovela do velikog porasta zahtjeva pacijenata kako bi se bolje prezentirali na svojim društvenim kanalima, i to čak za 31%. Dok je operacija grudi i dalje najtraženiji zahvat, kirurzi primjećuju veliki porast zahtjeva za botoxom.

Estetska kirurgija u moderno doba

I zaista, koliko nam česti odlasci plastičnim kirurzima i inima koji se bave manje invazivnim metodama poput hijaluronskih filera ili botoksa pomažu dugoročno? Da li nam pomažu ili odmažu kada je samopouzdanje u pitanju?

Nedavno sam pročitala da je dr. Sam Rizk, plastični kirurg iz New Yorka rekao kako neki pacijenti koji imaju nisko samopouzdanje i neke druge psihološke smetnje, znaju se fiksirati na određene dijelove lica (poput brade, pojave novih bora ili bora na vratu), a takva snažna fiksacija vodi ih u opsesiju. Svaka nova intervencija drži samopouzdanje visokim oko 2 mjeseca, a onda se fiksiraju na neku novu boru ili što im već predstavlja problem u tom trenutku.

dr.med.dent. Tamara Žaja Miličić

Estetski nedostaci zbog kojih osoba pati ostavljaju traga u svim društvenim aspektima pojedinca; zečja usna, klempave uši, preveliki nos, nedostatak zuba/zubiju, loš osmijeh ili neke druge vidljive fizičke karakteristike, osobi koja pati,  intervencija kod plastičnog kirurga ili stomatologa  znači rješenje velikog problema koji ima utjecaj i na njihovu psihu. Takve situacije, duboke patnje radi fizičkog izgleda čest su problem kod djece tinejdžerske dobi, čije samopouzdanje može drastično narasti nakon rješavanja tog problema.

POSTOJE ZAHVATI KOJI MOGU ODMAH UTJECATI NA DOZU SAMOPOUZDANJA

Intervencije estetskog stomatologa ili oralnog kirurga ima odmah vidljiv učinak na samopouzdanje ljudi koji se bore s nekim estetskim problemom u ovom slučaju, problemom osmijeha. U ovom slučaju postoji direktni utjecaj na samopouzdanje osobe te kako će funkcionirati u društvenim situacijama i kako će ih društvo doživjeti.

Mnogo puta sam dobila upit  koliko pacijenata dolazi u našu polikliniku s već jasno zamišljenom idejom osmijeha kojeg žele postići i što je bitno za napomenuti svim pacijentima koji žele novi osmijeh kao sa slike, po uzoru na hollywoodske glumce.

Uvijek naglašavam svim našim pacijentima da se sve njihove želje mogu uvažiti, te da svaki od naših stomatologa i oralnih kirurga zajedno s pacijentom prolazi sve faze u procesu. Zbog nametnutih visokih standarda estetike kroz medijsko oko, osobe znaju previdjeti realnu sliku poput oblika usana, širine osmjeha, veličine zubi i slično, a tada je najvažnije da preko puta njih sjedi iskusan stomatolog s dugogodišnjim iskustvom koji će ih usmjeriti koji je najbolji tretman za njih. Svima nama u lancu stvaranja novog izgleda, u konačnici je stalo da pacijenti odlaze iz ordinacije širom nasmiješeni, a neki od njih i prvi put nakon jako dugo vremena.

Koliko problemi sa zubima utječu na samopouzdanje?

Osobe s pokvarenim ili nepravilnim zubima, osobe kojima nedostaje jedan ili više zubi, često će zbog dugotrajnog, lošeg osjećaja i jako niskog stupnja samopouzdanja, imati problema s anksioznošću ili čak depresijom, bit će loše u društvenim interakcijama te se lako povlače u izolaciju. Dobra vijest je, da čak i ako je osoba pod velikim utjecajem visokih estetskih kriterija medijskih sadržaja, u ovom slučaju – očekivanja savršeno bijelog osmijeha, uz pomoć najnovijih dostignuća u estetskoj stomatologiji i implantologiji može se približiti svom savršenom osmijehu kroz najnovije trendove u dentalnoj medicini.

Rješenja u poliklinici TIM DENT – Miličić

Najpopularnije metode u našoj poliklinici pomoću kojih rješavamo estetske probleme naših pacijenata su – keramičke ljuskice, izbjeljivanje zubi pomoću lasera ili ZAAP lampe, te ukoliko pacijentu nedostaje nekoliko zubi ili je čak bezub, tu je onda revolucionarna metoda ‘All-on-4’.

Ono što je još specifično je potpuni make-over osmijeha nazvan Smile design, a radi se zapravo o fotosimulaciji vašeg budućeg osmijeha. Tretman izvodi naš cijeli tim specijalista dentalne medicine, a najznačajnije prednosti su mu brzina te mogućnost da pacijent sam sudjeluje u kreiranju završnog rada odnosno određivanju izgleda i oblika svojih zubi, jednom riječju svog budućeg osmijeha.

Visoko samopouzdanje svima nam je visoko na listi želja, ali postaviti realne ciljeve kada je naš fizički izgled u pitanju, nikada nije bilo teže nego danas. No, uz savjete profesionalnih estetskih i oralnih kirurga, možete svoj izgled učiniti najboljim mogućim, bez da negativno utječete na svoje samopouzdanje.

Ukoliko imate pitanja obratite se stručnjacima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite službenu stranicu, kontaktirajte ih telefonski na 01/38 22 937 ili e-mailom ordinacija@timdent.hr.

Foto: Unsplash, TIM DENT – Miličić

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori