Zašto je jutarnja meditacija važna

Na spomen riječi ‘meditacija’ mnogi je otpisuju kao nešto nedostižno, prekomplicirano, nešto u čemu ne bi bili vješti pa odmah odustaju. No prije dostizanja visokog nivoa meditacije prema holističkim principima, dovoljno je započeti samo s posvećivanjem pažnje svojim mislima kako bi novi dan započeli čiste glave.

meditacija1

Posebno je to korisno ujutro, odmah nakon buđenja, prije nego što krenete u užurbanu svakodnevicu, obaveze s obitelji i poslom. Ako treba, probudite se koji trenutak ranije, umirite se i sjednite sami sa svojim mislima. U početku će se to činiti naporno, glavom će vam se vrzmati tisuću stvari i izdržat ćete vjerojatno kraće nego što bi voljeli, ali s vremenom će se taj period produživati dok ne budete zadovoljni postignutim. Odlična ideja je vrijeme meditacije tempirati u vrijeme ispijanja prve jutarnje kave jer to je neki ritual koji zasigurno prakticirate svakog jutra.

meditacija4

Ono što bi definitivno trebali staviti na stranu su svi gadgeti i tehnologija nakon buđenja. Uključivanjem u virtualni svijet postajete njegov rob, pogotovo ako se vaš radni dan bazira na čestoj komunikaciji mailovima ili čestim provjeravanjem društvenih mreža i portala. Barem pola sata nakon što otvorite oči nemojte posezati za mobitelom ili kompjuterom te ispijanje prve šalice kave i doručak posvetite samo sebi. Isplanirajte dan ako treba i ostatak vremena pokušajte razmišljati ni o čemu kako bi raščistili nered u glavi i bili spremni za sve poslovne pothvate.

meditacija2

Ako ujutro vježbate onda već znate kako to vrijeme prolazi u čišćenju uma i snažnoj fizičkoj aktivnosti te koliko vam je lakše onih dana kad odradite trening. Fokusirate se na fizičku aktivnost, a nemirne misli miruju i nakon sat vremena ste preporođeni. Treniranje zahtijeva vremensku posvećenost, luksuz koji nemaju svi, ali odvajanjem trenutka u danu samo za sebe olakšat ćete svima s kojima ste u interakciji jer ćete biti manje nervozni i više fokusirani na posao.

meditacija3

Razumljivo je ako i ne možete uhvatiti trenutak ujutro, ali onda pokušajte prakticirati večernju meditaciju, prije spavanja, za lakši san i bolje buđenje. Ovdje je također krucijalno odvajanje od tehnologije jer um ne treba zagađivati nepotrebnim informacijama, ako sklonite mobitel sa strane prije odlaska u krevet i posvetite se sebi uz, primjerice, opuštajući čaj, san će sam doći na oči, a vi ćete se ujutro ustati kao nova osoba.

Foto: @gisele, ALO Yoga

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori