Tamara Žaja Miličić: Stomatološki pregled za početak školske godine

cynthia-del-rio-88295

Stigao je početak još jedne školske godine: knjige su kupljene, slobodne aktivnosti izabrane, školarci su spremni… No, što je s pregledima koje bi svake godine trebali obaviti? Osim cjepiva, pregleda vida te posjeta liječniku opće prakse, posjet stomatologu trebao bi biti dio standardnih godišnjih pregleda za vaše školarce.  Prema najnovijim istraživanjima, bolesti usne šupljine i zuba postaju sve češći problem suvremenog društva. Redoviti posjeti stomatologu najefikasnija su zaštita od nastanka oboljenja zuba i desni. Cilj preventivne stomatologije je sprječavanje nastanka oboljenja, a prije svega, podizanje svijesti pacijenata o značaju pravilnog i redovitog održavanja higijene usne šupljine.

joseph-gonzalez-273526

Da bi održali zdrave zube tijekom cijelog života, potrebno je redovito pranje zuba, korištenje zubnog konca, redovite kontrole kod stomatologa kao i uklanjanje zubnog kamenca. Sa zaštitom zuba treba početi na vrijeme – još od malih nogu. Preventiva i edukacija djece školskog, ali i predškolskog uzrasta te provođenje svih mjera zaštite zuba je vrlo bitno. Za lijepi i zdravi osmijeh potrebno je na vrijeme spriječiti dentalne bolesti te osigurati da prevencija bude na prvom mjestu. Preventivne metode poput pečačenja fisura i fluoridacija zuba kod djece, učestalost karijesa smanjuju do 80%.

patryk-sobczak-339779

Nakon nicanja trajnih zuba, uslijed nedostatka navike pranja zubi, karijes zahvaća prve stalne zube, šestice. Ranijih godina se olako pristupalo saniranju ovog problema. Uslijed odlaganja odlaska stomatologu sve dok se ne pojavi nepodnošljiva bol ili otok, roditelji bi svoju djecu odvodili stomatologu u akutnim stanjima, kada su mogućnosti za izlječenje zuba ograničene, i kada se isključivo pristupalo saniranju bolova, najčešće vađenjem zuba. Na taj način bi, činilo se, problem bio riješen, bol prestaje, ali u ustima ostaje prazan prostor na mjestu nekadašnjeg zuba. Prirodna je tendencija zuba da se oni koji se nalaze iza, pomiču ka praznom prostoru. Međutim, u većini slučajeva se susjedni zub ne pomakne u potpunosti, ne zatvori prostor, odnosno ostane ili prazan prostor ili se susjedni zub nagne ka praznom prostoru. U takvom slučaju, bez ortodontskog tretmana, zubni niz gubi svoj kontinuitet i ostaje nepravilan zagriz. Kada su šestice u pitanju, njihov značaj u ustima je velik, jer one predstavljaju tzv. “žvačne centre”, mjesta u zubnom nizu koja prihvaćaju i prenose na čeljust najveći postotak opterećenja tijekom žvakanja hrane.

eddie-kopp-263527

Mnogi roditelji primjećuju kod svojih školaraca da im trajni zubi rastu krivo ili jedan preko drugog. Fiksni ortodontski aparat rješava uspješno ovaj problem ali su roditelji u nedoumici kada se odlučiti za takvu terapiju? Savjetujem da se fiksni aparat postavlja u dobi između 12 i 13 godine. Privikavanje na aparat traje oko deset dana, a poslije tog perioda ga pacijenti prihvaćaju kao dio usne šupljine.

Navika pravilnog održavanja oralne higijene značajno smanjuje rizik od nastanka oboljenja zuba i desni pa stjecanju ovih navika treba posvetiti posebnu pozornost još od najranijeg djetinjstva. Sekundarnu prevenciju čini rana intervencija, koja se koristi kada treba zaustaviti daljnji razvitak bolesti tj. karijesa. Iako je činjenica suvremene stomatologije bezbolan rad u ustima pacijenta, osobe koje su pretrpjele neku traumu u djetinjstvu vezanu za zube, vrlo se teško odlučuju za posjete stomatologu.

Tim-Dent

No, i tome smo doskočili. Za pacijente sa velikim strahom, čak i kod onih najmlađih, danas primjenjujemo rajski plin na maskicu koji odagna svaki strah. Tretman je u potpunosti siguran, a uz pomoć njega pacijentu brže prođe tretman i poslije ga se nejasno sjeća. Klasičnu bušilicu danas je zamjenilo lasersko popravljanje zuba koje je bezbolno, bez zvuka i vibracija pa ga djeca puno lakše prihvaćaju.

Od iznimne je važnosti školarce na vrijeme upoznati s pravilnom njegom zubi i redovitim posjetima stomatologu. Ne treba zaboraviti ni ulogu zdrave i pravilne prehrane u prevenciji oboljenja zuba i desni, stoga u našoj poliklinici savjetujemo najmlađe pacijente o načinu prehrane u različitim životnim dobima, u svrhu poboljšanja ili održavanja dobrog stanja zuba i mekih tkiva.

ekaterina-kartushina-113174

U poliklinici TIM DENT Miličić posvećujemo veliku pozornost radu s djecom. Uložena ljubav i strpljenje u radu s malim pacijentima uvijek dobivaju pravu nagradu – povjerenje i vjernost djeteta. Lijepi i zdravi zubi preduvjet su općeg zdravlja i zadovoljstva čovjeka. Usadite vašim školarcima naviku redovite stomatološke kontrole, svakodnevne njege i pravilne prehrane te im osigurajte blistavi osmijeh za cijeli život.

 

Tekst: Tamara Žaja Miličić

Foto: Unsplash, TIM DENT

Komentari