Je li vaša jutarnja kava razlog zašto se loše hranite?

Za mnoge od nas, kava je dio našeg svakodnevne jutarnje rutine. Bilo da ju spremamo sami ili pokupimo putem u omiljenom kafiću, šalica dobre kave ujutro donosi nam onaj magični boost energije. Iako je kava tijekom godina poprimila brojne uloge i postala veliki dio naše svakodnevice, o utjecajima omiljenog toplog napitka na naše zdravlje neprestano se raspravlja. Neka od istraživanja predlažu smanjenje unosa kave, dok drugi ističu njene pozitivne efekte poput njezinog anti-age djelovanja.

Bilo da vjerujete u jedno ili nijedno istraživanje, ono koje će možda htjeti uzeti u obzir je utjecaj kave na vašu prehranu. Ako vam je teško održati zdravu i uravnoteženu prehranu, vaša jutarnja kava je možda jedan od razloga.

KAVA: POČETAK DANA I LOŠIH PREHRAMBENIH NAVIKA

Kako kava utječe na našu prehranu? Ispijanje kave mijenja doživljaj okusa. Iako ćemo nerijetko prvu jutarnju kavu popiti uz slatki doručak, rijetko ćemo cijeniti slatki okus našeg doručka što će u nama probuditi dodatnu želju za slatkim u nastavku dana. Ako kava na početku dana promijeni vašu percepciju okusa i hranu učini manje slatkom, tijekom dana svatko će imati potrebu za unošenjem više šećera. Kako je kava za mnoge svakodnevni ritual, takav njezin utjecaj može rezultirati lošom prehranom.

Kako bi zavarali svoju okusne pupoljke i zadržali svoj omiljeni jutarnji ritual, testirajte ih uz pomoć slane hrane. Umjesto slatkog kroasana, uz šalicu jutarnje kave birajte orašaste plodove, kuhana jaja ili sendvič sa sirom. Osim što će pomoći vašim okusnim pupoljcima i smanjiti želju za slatkim tijekom dana, takav odabir donosi odličan izvor hranjivih sastojaka koji će pomoći vašem tijelu i umu da se pripreme za dan ispred njih.  Kada govorimo o popodnevnoj kavi, promatrajte ju kao snack sam za sebe, umjesto kombiniranja sa slatkim pecivom ili kolačem.

Foto: Instagram

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori