Kako vlastiti blog podići na svjetsku razinu?

Izgled bloga direktno pridonosi odazivu čitatelja. Važna je njegova estetika, dizajn, tema koju komunicira publici i način na koji je prenosi, fotografije… Ako ijedan od malih elemenata ne funkcionira, cijela šira slika se počinje gubiti, a istovremeno se gubi i čitatelj na stranici. Važno je da se na prvu zakačite i da želite unedogled listati otkrivajući nove stvari, a to je nešto u što mnogi blogeri i oni koji bi to željeli postati ne polažu dovoljno pažnje. I to ih razlikuje od onih koji o svemu razmišljaju, poput Lidije Tomas Matijević koja stoji iza bloga Lili Halo Decoration. Njoj je u fokusu skandinavska estetika koju progovara i kroz novi redizajn samog bloga o kojem je s nama podijelila nekoliko najvažnijih misli. Upitali smo je: kako vlastiti blog podići na svjetsku razinu?

@lilihalodecoration

Lidija Tomas Matijević

Razlog zašto sam počela više razmišljati o ovoj temi je jer dobivam sve više komentara i pitanja od čitatelja i prijatelja: “Kako početi pisati blog? Kako postići da sve izgleda lijepo? Svjetski?” Odgovor na ova pitanja je jednostavan – radom, stalnim angažmanom i ulaganjem. I iako je blog vrlo jednostavno kreirati i to može gotovo svatko, problem se javlja kod dizajna kojeg treba prilagođavati sebi i svom sadržaju kako bi se postigao krajnji cilj – stalna publika i zadovoljni čitatelji. Naime, besplatni blog servisi (blogspot.com, blogger.hr, itd.) u svojoj bazi sadrže gotove predloške koji su manje ili više adaptivni. Ali možete li s time postići vašu željenu estetiku i ono kako zamišljate da blog izgleda, dizajn i interakciju sa čitateljima? Sve ono što zapravo želite? Jer jako je lijepo otvoriti web mjesto koje pratite, uživati u sadržaju i izgledu. Kada ga zatvorite, puni ste ideja. I želite se vratiti opet. I opet.

Kako iz mjeseca u mjesec moj blog prati sve više ljudi, ja kontinuirano radim i na izgledu bloga. Pazim da se jednostavno snalaze, da je stranica pregledna, da su istaknuti svi potrebni linkovi, da je blog dovoljno brz i da je jednostavan prijelaz s teme na temu koje ih zanimaju. I inače sam o ovome vodila računa, ali prije redizajna sam si zadala zadak: ovo na kraju mora biti odlično. I krenula tražiti idealnu osobu za suradnju.

Kako je teško biti ‘one man band’, dosta često sam ulazila u sami kod već instalirane teme i neke stvari sam mijenjala sama. Ovo je znalo trajati danima, tjednima, za nešto što profesionalac napravi za 10-tak minuta. Ponekad nisam sve znala niti napraviti. Ponekada mi se određena postavka izgubila i ja ju nisam znala vratiti. Odlučila sam da ovaj put nemam dovoljno vremena jer sam bila na godišnjem. Provodila sam vrijeme sa obitelji, bila sam dovoljno opuštena da ovo kreativno izvedem, ali uz potporu stručnjaka.

Teško je pronaći nekoga tko razumije stil koji sam htjela dobiti. Cijela ideja bloga je inspirirati ljude kako urediti prostor da bude lijep, prozračan, da diše, da od takvog rasterećenog prostora, osoba dobije inspiraciju za nove ideje. Odbacivanjem viška stvari i obveza, stvaramo prostor za ono što je uistinu bitno. Energija se bolje kreće kad ima više prostora. To sam isto htjela dobiti od vizualnog izgleda bloga.

Uložiti novac u dizajn bloga nije mala stvar. Bar ne kod nas. Zato je bitno da imate povjerenja u tu osobu. I da je ugodno komunicirati. Jer kada i dogovorite dizajn, biti će potrebno još dorada i personalizacija. Eh sad. Kako pronaći developera kojemu ćete dati to povjerenje?

blog-blog-milkk-2

blog-blog-milk-1

Dugo se vremena Ana Degenaar (osnivačica i urednica poznate stranice Blog Milk) i ja pratimo na Instagramu. Ana je grafički dizajner, web developer, art director i blogger. Ako pratite Anu i njezin rad, uistinu je lako isčitati kakva je to nježna ljudska duša u pitanju. Poznata je i kao dizajner minimalističkih blogova. A to je ono što sam tražila. Estetu i emotivca. Izbor mi je odmah pao na nju. Ovo je jedna od pozitivnih strana Interneta: prijateljstva, poslovne suradnje, edukacija. Ana živi u nama dalekom Brazilu. Sva komunikacija je bila isključivo online, ali baš nikakav problem. Kada je pao dogovor za redizajn, ja sam Ani dala ‘ključ u ruke’ i dok sam se ja odmarala, ona je radila. Tu je bilo ključno povjerenje, jer vam se osoba spaja kao administrator na vaš blog. S Anom kod takvih stvari nemate brige. Kada bi završila neku od faza, ja bih se spojila i komentirala. Trebalo nam je nekih tjedan dana dok sve nije sjelo na mjesto. Ali to je uistinu brzo. Ukoliko nemate previše zahtjeva kao ja, možete biti gotovi i za 2 sata.

Jako sam ponosna što iza Lili Halo Decoration dizajna stoji Blog Milk. Jer Blog Milk stoji iza velikih blogova i svjetski poznatih dućana kao što su: A Merry Mishap, French By Design, Style Bee, Dallas Shaw, The Junior. Osim što dizajnira blogove i web stranice, Ana piše o minimalizmu, ali ne samo u obliku dizajna, nego i kao stilu života. Zato se neizmjerno veselim izlasku Anine knjige, kao što to mogu svi koje ovakve teme zanimaju – Anu pratite na njenoj već navedenoj stranici i Instagramu i inspirirajte se njenim djelom.

Komentari