Zimski keksići od pirovog brašna

S vremena na vrijeme volimo zaviriti na blog Hleb & Lale i provjeriti kakve priče kreira blogerica Nevena. Nikad nismo razočarani pa tako ni u ovo blagdansko doba kad očekujemo božićne recepte – ovog puta smo pronašli keksiće od pira, točnije prhke džepiće punjene domaćim džemom od marelice. Zanimljiv odgovor na tradicionalne kekse kojima su džem i marmelada glavni sastojak, ovog Božića budite drugačiji.

keksipir2

Keksići od pirovog brašna

250g pirovog brašna
140 g maslaca
1 žlica šećera demerara (od šećerne trske)
1 jaje

(Tijesto nije jako slatko zbog punjenja. Ako koristite manje slatko punjenje, dodajte koju žličicu u tijesto ili u punjenje.)

Punjenje
100g oraha (isjeckani na komadiće)
Domaći džem od marelice

Po izboru:
1 žlica kakaa (u smjesu možete dodati kakao da dobijete i čokoladni ukus keksa)

keksipir3

U zdjeli pomiješajte brašno i dodajte šećer i sol. Hladni maslac nasjeckajte na kockice i dodajte u zdjelu s brašnom. Vilicom izgnječite maslac pa kada se naprave mrvice polako dodajte umućeno jaje i mijesite rukom. Možda vam neće trebati cijelo da dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto formirajte u kuglu i omotajte prozirnom folijom. Ostavite u frižideru da odmori oko 30 minuta. Orahe istostirajte i pomiješajte s 2-3 žlice džema od marelice. Smjesa mora biti gusta i da dominiraju orasi. Pećnicu uključite na 180°C.

Lagano pobrašnite radnu površinu i tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine 0,5 cm. Izrežite jednake pravokutnike ili kvadrate (možete i veće, a i manje, kako vam se više sviđa). Smjesu stavite na sredinu tijesta pa preklopite s drugim komadom tijesta. Prstima blago pritisnite da se spoje krajevi pa onda i vilicom prijeđite po rubovima da ukrasite. Pecite u već zagrijanoj pećnici oko 20 minuta tj. dok se tijesto ne zarumeni. Prebacite ih na rešetku da se ohlade i spremni su za grickanje. Odlični su i nakon nekoliko dana, samo ih čuvajte dobro zatvorene.

keksipir1

Foto: Hleb & Lale

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori