Kako je YouTube pretvorio vlogere u zvijezde novog doba?

Objavu dijeli Zoella (@zoella)

Internet i pojava društvenih mreža su revolucionirali način na koji komuniciramo i dijelimo sasvim obične stvari s prijateljima, ali i potpunim strancima. Od e-maila i Facebooka do blogova i YouTuba, internet je postao mjesto na kojem baš svatko može dijeliti baš sve. Od poruka i statusa koje dijelimo s prijateljima do blogova i vlogova uz pomoć kojih naše misli i interese dijelimo s milijunima koji se nalaze s druge strane ekrana.

Nakon blogova koji su se istaknuli sredinom 2000-ih, spoj sličnog sadržaja i video formata samo nekoliko godina kasnije stvorio je ne samo novi način komunikacije, već i novu scenu kojom su vladali neki novi klinci.

ZANIMANJE: VLOGER

Za stvaranje novih zvijezda bio je dovoljan jednostavan okret kamere prema njima samima. Vlogeri, video blogeri, pronašli su bilijune gledatelja koji su iz dana u dan pratili svaki njihov korak. Nove zvijezde stvorile su sasvim novi medijski svijet koji je donosio veliki odmak od poznatog. Iako nova, vlogerska scena je u kratkom roku postala vrlo utjecajna, a zvijezde koje je stvorila postale su oličenje modernih influencera koji su svojim videima lako dopirali do široke publike. Suprotno mišljenju mnogih, publiku s druge strane ekrana nisu činili samo tinejdžeri i millennialsi, već svi koji su imali pristup internetu.

Objavu dijeli Anna (@theannaedit)


Od jednostavnih video formata poput haulova u kojima dijele sadržaj svoje shopping vrećice i recepata koje donose ravno iz svojih kuhinja do dnevnih ili tjednih vlogova u kojima otvaraju vrata svojih domova i privatnog života, vlogeri su istovremeno postali zvijezde i najbolji prijatelji svojoj publici. Iako ih nikad nismo upoznali uživo, njihovi su nam video blogovi otkrivali dovoljno da imamo osjećaj da ih zapravo poznajemo.

Upravo je taj osjećaj bliskosti koji su stvarali kroz svoje videe bio ono što im je donijelo neočekivanu popularnost. Za mnoge video blogere, njihov hobi pretvorio se u posao koji im je osim zarade donosio suradnje s različitim brendovima, ugovore za knjige, serije i filmove, vlastite linije proizvoda i slavu koju nitko samo nekoliko godina prije nije očekivao ni predvidio.

DVIJE STRANE YOUTUBE KARIJERE

Objavu dijeli Jim Chapman (@jimchapman)


Istina je naravno bila bitno drugačija, a dotad siguran i zabavan YouTube brzo je pokazao svoju mračniju stranu. Od zlobnih komentara s kojima se zasigurno nijednom vlogeru na početku njegove karijere nije bilo lako nositi do novog životnog stila koji je donosio veliku količinu tjeskobe i okupljao horde obožavatelja ispred njihovih domova, život na YouTube bio je drugačiji no što se činio u 15 minuta njihovog dana koji su otkrivali editirani video blogovi.

I dok su mnogi pucali pod pritiskom, očekivanjima i izazovima koja je donosilo zanimanje vloger, drugi su na svojem dijeliću interneta pronašli mjesto na kojima su progovarali o svojim nesigurnostima i ponekad dijelili i onu manje pozitivnu, ali stvarniju stranu svojega života. Iako je donosio brojne prepreke i izazove, život vlogera, osobito onih najutjecajnijih s stotinama tisuća subscribera, donosio je i brojne privilegije. Od jet seterskog načina života, besplatnih promotivnih proizvoda i putovanja do projekata koji s im donosili milijunsku zaradu.

Iako njihov posao donosi brojne prednosti, svakodnevne promjene donose i nesigurnost u njegov vijek trajanja. Danas, samo nekoliko godina nakon njezinog početka, čini se da se vlogerska scena našla se na svojem vrhuncu. Ipak, usprkos njezinoj neočekivanoj popularnosti i utjecaju, budućnost vlogova i karijera tisuća influencera koji su u tom formatu pronašli svoje zanimanje još uvijek je jednako neizvjesna.

Foto: Instagram

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori