Iskoristite ostatak pisanica za izradu punjenih jaja poznatih i kao Deviled eggs!

Iskoristite ostatak pisanica za izradu punjenih jaja poznatih i kao Deviled eggs!

Ovaj vikend svima će se na blagdanskom stolu naći nezaobilazne rotkvice, mladi luk, francuska salata, kuhana šunkica i pinca. No, osim ovih osnovnih uskršnjih jela, svome stolu možete dodati još koji zalogaj koji će svojim izgledom, no i maštovitim punjenjem privući ama baš svakog slučajnog namjernika u kuhinju, a i goste.

Punjena jaja, ili kako se u engleskom govornom području često zovu Deviled Eggs, originalno su jelo koje može biti koliko jednostavno toliko i komplicirano. Puniti ih možete s ama baš bilo čime – često se radi o začinjenim žumanjcima kojima se dodaju daljnji sastojci kao što su sitno sjeckana sušena rajčica, plemeniti sir, losos, sitno sjeckana piletina, a i s tunom su jako ukusni. Za sve recepte nezaobilazna je osnova tvrdo kuhano jaje prerezano po pola, polegnuta kao lađice. A ako ste spretne ruke probajte ih napraviti i u uspravnom obliku, a oni ambiciozni svakako će prihvatiti izazov punjenih zaprženih ili pohanih jaja.

Donosimo nekoliko prijedloga za punjena jaja, a fotografije neka vas inspiriraju za neki vaš originalan recept koji ćete, vjerujemo, brzo i maštovito osmisliti.

PRIPREMA 1:

Žumanjke protisnite kroz sito u prikladnu zdjelicu. Dodajte majonezu, kiselo vrhnje, senf i par kapi Worcester umaka. Dobro umiješajte u glatku smjesu.

Nadjev od jaja začinite solju i paprom. Pomoću vrećice za ukrašavanje nadjevom napunite polovice bjelanjaka. Ukrasite ih po želji s predloženim namirnicama. Ukrasi mogu varirati s obzirom na vaše mesoljupce, riboljupce ili vegetarijance – Tanko narezanu šunku, pršut ili pancetu zarolajte u ružicu i utaknite u nadjev. Isto možete učiniti s tanko rezanim dimljenim seitanom. Dodajte komadić sitno narezane crvene paprike i listić peršina.

PRIPREMA 2:

Jaja ogulite, raspolovite po dužini i izvadite žumanca. Žumanca posolite, popaprite, izmiješajte s limunovim sokom, majonezom, hrenom i vlascem. Bjelanca napunite pripremljenom smjesom od žumanaca i pospite peršinom.

Punjena jaja poslužite uz salate od kuhanog povrća, hladne nareske i sir. Kako bi si olakšali punjenje smjesu od žumanjaka možete staviti i u vrećicu za ukrašavanje pa tako puniti tvrdo kuhanje bjelanjke.

PRIPREMA 3:

Kuhana jaja ohladite pod mlazom hladne vode i očistite. Prepoloviti ih po dužini. Izvaditi žutanjke, zgnječiti ih vilicom, dodajte pastu od srdela te od smjese oblikujte kuglice veličine oraha i staviti u prazne polovice od bjelanjaka. Dodajte kapare za završni okus, no i za ukras.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori