Evo zašto danas pečemo pitu od višanja

Evo zašto danas pečemo pitu od višanja

evelanche

@evelanche

Nekoliko kolača iskonski su američki, od cheesecakea, donutsa, browniesa, no jedan kolač zauzima posebno mjesto ne samo u kuharicama, već i u popularnoj kulturi, posebno onoj televizijskoj. Radi se o cherry pie tj. piti od višanja.

Uvijek popularna pita doživjela je ultimativnu svjetsku popularnost s TV serijom Twin Peaks, posebno u drugoj epizodi kada je agent Dale Cooper naručio krišku upravo te pite. Nakon toga je svaki put kada je posjetio određenu zalogajnicu naručio cherry pie i šalicu kave.

Večeras počinje druga sezona iščekivane serija koja je vladala malim ekranima ranim devedesetim, točnije od 1990. godine kada se počela emitirati. A večeras u 22 sata emitirat će se prva epizoda druge sezone i vi još stignete ispeći pitu koja će vas unijeti u bizaran i misteriozan svijet Twin Peaksa i Davida Lyncha.

Za originalnu cherry pie trebat će vam sastojci za tijestu i punjenje. Pa, krenimo redom…

@cadryskitchen

SASTOJCI ZA TIJESTO:

½ šalice mlijeka
1 žličica jabučnog octa
340 grama univerzalnog brašna
2 žličice kristalnog šećera
1 žličica soli
22 grama maslaca rezanog na 10mm kockice
1 jaje
60 mililitara mlijeka

SASTOJCI ZA PUNJENJE:

1100 grama otkoštenih višanja
200 grama kristal šećera
35 grama kukuruznog škroba
½ žličice soli
3 žličice višnjevca ili brandyja s okusom višnje

PRIPREMA:

U velikoj posudi zamiješajte mlijeko i ocat, dodajte brašno i šećer i sol. Narežite maslac na preporučene kockice. Upotrebljavajući vilicu umrvite maslac dok se sve ne pretvori u kompaktno tijesto. Podijelite tijesto u dvije podjednake kugle i dobro umotajte u plastičnu foliju. Ohladite u zamrzivaču na sat vremena. U slučaju da odustanete od pečenja kolača, ovako zamrznuto tijesto može stajati u zamrzivaču do dva mjeseca, a u hladnjaku do tjedan dana. Dodajte višnjevac ili slično alkoholno piće i pomiješajte. Odmaknite s vatre da se ohladi na sobnu temperaturu.

@jaimerivera77

Zagrijte pećnicu i na lagano pobrašenu površinu razvaljajte tijesto u dva diska dok nije debelo, ili tanko, otprilike 3mm. promjer bi trebao biti otprilike 35cm. Jedan disk umetnite u kalup za pite. Prelijte s ohlađenom smjesom kuhanih višanja i poklopite s drugim diskom tijesta. No, ako želite biti posve vjerni originalu, taj drugi disk izrežite na trake i posložite preko punjenja, od ruba do ruba kalupa u križ, sve dok ne prekrijete cijelu površinu višanja.

Višak odrežite škarama uz rub kalupa za pite. U maloj zdjeli istucite jaje te namažite površinu s njime i pospite kristalnim šećerom. Stavite u pećnicu i pecite 20 minuta na 220°C, nakon toga smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 30 do 40 minuta, sve dok kora ne postane zlatno žuta, a punjenje je gusto i sjajno. Ohladite i servirajte. Pita može u hladnjaku stajati do 5 dana, taman da u njoj uživate dok gledate svoju omiljenu seriju.

twin peaks cherry pie

Foto: Screenshot, Instagram

Učitati još
Zatvori