Savršen doručak: bagel s avokadom i brusnicama

Savršen doručak: bagel s
avokadom i brusnicama

Blog Hleb & Lale nepresušno je vrelo inspiracije. Ne samo što se zamamnih recepata tiče nego i priča blogerice Nevene koje baš uvijek “gađaju” pravo mjesto i natjeraju na razmišljanje, te njenih fotografija od kojih rastu zazubice. Priču možete pročitati ovdje, a mi vam prenosimo recept za poznate američke bagels te sendvič s avokadom i namazom od badema i brusnice.

bagels_velika

Sastojci:

230 ml tople vode (možda će vam trebati još malo)
1 žlica šećera
½ kocke svježeg kvasca
440 g brašna tip 500
½ žličice soli
1 jaje za premazivanje
Za posipanje: sjemenke bundeve, lan i sezam, mak, sjemenke suncokreta, orasi…

bagels1

Namaz:
1 pakovanje milerama (500 g)
1 šaka brusnica
2 šake badema (sitno sjeckani)
Sol

Avokado
Salata po želji

bagels2

Kvasac izdrobiti u zdjelici, dodati toplu vodu i žličici šećera. Ostaviti da se diže par minuta. U zdjeli pomiješati pola brašna i kvasac. Izmješati kratko sastojke da se sjedine. Polako dodavati ostatak brašna i po potrebi još malo vode. Blago nauljiti ruke i mijesiti oko 5-6 minuta. Tijesto treba biti čvršće i ne lijepiti se za ruke.

Prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 1 sat. Za to vrijeme tijesto se treba udvostručiti. Ako se to ne dogodi, produžite vrijeme stajanja. Kad je tijesto naraslo pobrašniti radnu površinu, izvaditi tijesto i oblikovati ga u 6 loptica. Svaku lopticu po sredini probušiti prstom da se napravi rupica i malo rastegnuti tako da se dobije debeli prsten.

bagels3

Prebacite prstenove na protvan koji ste obložili papirom za pečenje (papir za pečenje dodatno namažite maslacem ili uljem da izbegnete lijepljenje bagelsa za dno), prekrijte krpom i ostavite da narastu oko 45 minuta.

Kad su narasli, pećnicu uključiti na 190°C, a na plamenik staviti široki lonac s vodom i pustiti da voda provri. Ubacite prstenove u ključalu vodu i kuhajte sa svake strane oko 1-2 minute. Žlicom s rupicama ih prebacite na ubrus da se ocijede od viška vode. Premažite s gornje strane umućenim jajetom pa umočite u posip po želji. Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Kad su ispečeni, prebacite ih na rešetku da se ohlade.

bagels4

Mileram pomiješajte s brusnicama i bademima, posolite po ukusu. Avokado nasjeckajte na tanke trake, pripremite salatu. Bagels presijecite na pola i premažite namazom, ubacite avokado i salatu i uživajte u savršenom doručku, ručku, večeri.

Foto: Hleb & Lale

Zatvori