Putujte kroz kuhinje svijeta u centru Zagreba

Putujte kroz kuhinje svijeta u
centru Zagreba

Centar za kulturu prehrane u Nazorovoj 18 u Zagrebu mjesto je edukacije i razvijanja kulture u području gastronomije. Nastali su 2012. godine u Zagrebu u okviru Biotechnicon d.o.o. poduzetničkog centra kako bi učili, kuhali i uživali. Vlasnica, Ana Marušić Lisac, osnovala je Centar s vizijom da prenese znanje i iskustvo stručnjaka na jednostavan, razumljiv, pristupačan i zabavan način kroz edukacije, savjetovanja te pripremu i kuhanje hrane. “Ova je kombinacija usluga razvijena iz želje da naši klijenti uče kroz vlastito iskustvo i direktni doživljaj  gastronomije”, komentiraju iz Centra.

centarzakulturuprehrane4

Na pitanje koji su ciljevi centra i kako ih ostvaruju, odgovaraju: “Ciljeve ostvarujemo kroz aktivnosti kojih je sve više i više. U prvom redu to su kulinarske radionice i tečajevi kuhanja te timski programi s kuhanjem (team-building). Radionice održavamo 3-5 puta tjedno u okviru nekoliko projekata.” Utorkom je to Put oko svijeta kroz kuhinju – radionice nacionalnih kuhinja sa stručnjacima – kuharima zagrebačkih restorana nacionalnih kuhinja ili specijaliziranih trgovina. Ovaj mjesec počinje ciklus Školica četvrtkom. Drugi četvrtak u mjesecu Škola vege kuhinje, treći četvrtak Špičekova škola i posljednji četvrtak Mala škola slastičarstva. Škole će se održavati do srpnja 2016., a mogu se pohađati u cijelosti ili samo pojedine radionice. Petkom i vikendom održavaju se vinski tečajevi Londonske škole Wine and Spirits Education Trust ili radionice ‘U gostima’ – tematske radionice s gostima stručnjacima pojedine teme. U listopadu ugošćujemo Jelenu Tomašević s temom ‘Superfood i zeleni sokovi’.

centarzakulturuprehrane2

“Timske programe s kuhanjem radimo po narudžbi i po mjeri klijenta. Jelovnike i dodatne aktivnosti dogovaramo. Posljednji program za tim od deset ljudi kombinirali smo s tematskom pivskom večeri Craft piva u Hrvatskoj – edukacija i degustacija 6 piva. Pivsku edukaciju radimo u okviru londonske The Beer Academy. Osim tematskih pivskih večeri tu su ‘Ples piva i hrane’,’Kako prosuditi pivo’, ‘Osnovni  tečaj’ i ‘Napredni tečaj’. Uz opisano, radimo savjetovanja u području nutricionizma i psihologije (health coaching) s pojedincima i grupama te iznajmljujemo prostor za potrebe snimanja hrane, konferencija za novinare u području gastronomije, privatnih druženja i drugo.” govore iz Centra.

centarzakulturuprehrane6

Centar za kulturu prehrane sudjeluje i kao partner i/ili suorganizator na gastro manifestacijama. Neke od njih su Festival Slatki gušti, Zagreb Coffee&Choco Fest te Tjedan dobre hrane i Tjedan restorana – gdje su jedini ne-restoran s kulinarskim radionicama i večerom od 3 slijeda te čašom vina za 100 kn.

centarzakulturuprehrane3

Od novosti navode: “Trenutno nam je projekt Put oko svijeta kroz kuhinju posebno zanimljiv. Primijetili smo interes za internacionalne kuhinje i kod polaznika naših radionica, a i prateći trend otvaranja restorana, zalogajnica i specijaliziranih nacionalnih dućana u Zagrebu. Znatiželja i želja za upoznavanjem ‘tuđeg’ i drugačijeg u području hrane pokazuje znatiželju ljudi da istražuju te oplemenjuju svoja iskustva. (Pre)hrana je nešto što je vrlo primarno, čovjekova osnovna potreba odmah nakon disanja i tema koja je stalno zastupljena. Kroz prehranu ljudi izražavaju neke svoje tendencije, sklonosti i povijest. Način na koji konzumiramo hranu dosta govori o nama, odakle smo, kojem narodu, kulturološkom krugu i vjeri pripadamo. Razlike u prehrambenim navikama stvaraju razlike među narodima i kulturama koje određeni narodi njeguju. Prehrana kroz povijest izražava neke tendencije naroda, a kultura se kroz povijest i povijesna događanja razlikuje od naroda do naroda. Upoznavanjem prehrane pojedinog naroda, čovjek uistinu intimno upoznaje taj narod. Zašto Japanci jedu štapićima? Zašto Španjolci jedu tapas i dostupan je u svakom baru? Odgovori na ova pitanja otkrivaju mnogo o narodu. Osim toga, jako je zabavno gledati i slušati stručnjake, entuzijaste i ‘riznice znanja’ pojedine kuhinje – učiti od njih.”

centarzakulturuprehrane1

Putovati kroz kuhinje svijeta počeli su u rujnu. Bili su u Japanu (čak dva puta), Španjolskoj i Makedoniji. U listopadu putuju u Indiju, Gruziju i na Okinawu, a dalje, tko zna…

centarzakulturuprehrane7

Učitati još
Zatvori